ХГ „Христо Цокев“ показва изложба на унгарски църкви

ХГ "Христо Цокев" с изложба "Църкви" на Имре Маковец и Габор Мате

ХГ „Христо Цокев“ с изложба „Църкви“ на Имре Маковец и Габор Мате

Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово представя изложбата с фотографии и рисунки „Църкви“ на Имре Маковец и Габор Мате.

Имре Маковец (1935-2011) е най-значителният представител на органичната архитектура. Проектираните от него сгради се вписват в средата си, без да потискат природата и нейните форми. Стреми се да изобразява унгарските архетипи и така продължава труда и вижданията на архитектите от унгарския сецесион и националната романтика.

Имре Маковец е роден на 20 ноември 1935 г. в Будапеща. Революцията от 1956-та година изиграва важна роля в живота му. Заради активната му революционна дейност, студентските му права са прекратени и затова едва през 1959 г. успява да се дипломира като строителен инженер в Техническия университет в Будапеща. През 1962 г. завършва архитектура в Академията за приложни изкуства, от 1959 г. работи в държавни проектантски дружества. Може би най-известното му произведение е проектираният през 1992 г. унгарски павилион на Световното изложение в Севиля. Създател е на повече от сто сгради с най-различни функции.

Първата му значителна творба е църквата в Пакш. С островърхата си покривна конструкция и порта с арки тази сграда му носи слава в цяла Унгария. Също такава туристическа забележителност, носител на характерния му стил е и евангелисткият храм в Шиофок, докато обредният дом на гробището в квартал Фаркашрет на Будапеща наподобява човешки гръден кош.

Изложбата гостува в Габрово с любезното съдействие на Унгарския културен институт.