ХГ „Христо Цокев“ с изложба в памет на Светлин Русев

Изложба в памет на Светлин Русев в ХГ "Христо Цокев"

Изложба в памет на Светлин Русев в ХГ „Христо Цокев“

Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово ще открие изложба живопис в памет на художника Светлин Русев. Откриването е на 14 юни, четвъртък, съобщават от градската галерия. Експозицията представя 15 творби от 70-те и 80-те години на ХХ век. в характерните за художника тоналност и пластика.

Известният български художник почина на 26 май 2018 г. на 84 години.

За художника от галерията в Габрово разказват:

„Светлин Русев беше човек с огромна душа, с ненадминат интелект, с тънко чувство за хумор. Творец с неподправен маниер, чиито картини носят одухотвореност, която се постига само от най-големите майстори на четката. Общественик с кауза.

Имаше специално отношение към Габрово. Дали заради приятелството с Кольо Николов, дали заради факта, че в габровската галерия се пази една от любимите творби, които е създавал –  „На кея“ /картината е участвала в Юбилейната му изложба по повод 80-та годишнина/, но той говореше с умиление за галерията. Споделяше, че още пази речта си от откриването и често си я препрочита.

Отиде си един голям ЧОВЕК. Без аналог в съвременната ни култура. Бореше се до последно с опростачването, вдигаше летвата високо. Ще липсва критичното му мислене, взискателният поглед и грижовното отношение към изкуството.“