Младоженци направиха филм за традиционната си българска сватба в Боженци

Сватбата на Ренета и Ангел в Боженци. Фотограф: Iliyan Michev, www.studiomate.photography © Studio Mate photography

Документалният филм „Българска традиционна сватба днес“, заснет в Боженци, ще има премиера на 10 март 2018 г. от 18:00 ч. в „Арт Фондация“ София, съобщават организаторите. Филмът показва традиционната българска сватба като от едно време на Ренета и Ангел, за които Габрово Daily ви разказа преди две години. Тя е от Русе, а той от Пловдив. Но решават да се оженят като нашите баби и дядовци на 4 юни 2016 г. именно в старинното габровско село Боженци.

„Имало през 2015 г. двама млади, който решили да вдигнат традиционна сватба като от едно време в китното село Боженци. Речено – сторено! Чудна сватба с калесване, бръснене на младоженец, плетене и забулване на невеста и още много, много… Тълпа от гости се завтекла, всички облечени по народному, пели, танцували и се веселили и разказвали за нея дълго. Направили младите и филм, за да се знае и помни как се прави традиционна сватба като от едно време в 21-ви век.“ – разказват Ренета и Ангел.

На прожекцията ще присъстват и самите младоженци, които ще разкажат и за друга своя сбъдната мечта – сдружение „Нишан“, което организира традиционни български сватбени тържества.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Българска сватба като от едно време вдигнаха двама млади в Боженци (СНИМКИ)

Възрожденско Боженци събра гостите на традиционна българска сватба