Фестивал на историческото наследство "Хоталич" 2017

Траки, готи, римляни, славяни, българи в Голяма битка на народите в Севлиево и Хоталич

Фестивал на историческото наследство "Хоталич" 2017
Фестивал на историческото наследство „Хоталич“ 2017 © Община Севлиево

 

Фестивал на историческото наследство „Хоталич“ ще събере всички етноси, формирали българската нация и култура. Траки, скити, готи, хуни, римляни, славяни и Аспарухови българи ще дефилират по улиците на Севлиево и ще демонстрират своите бит, култура, занаяти и войнски умения.

Това ще бъде уникална за България историческа възстановка, съобщават организаторите от Община Севлиево, Историческия музей и Сдружение за исторически възстановки „Дукс Антика”. Фестивалът ще се проведе в Севлиево на 8 и 9 септември. В дните на фестивала гордите воини и техните народи ще вдъхнат нов живот и на средновековния Хоталич край Севлиево.

Всеки посетител е добре дошъл да се включи в шествието със собствено антично или средновековно облекло, изготвено според личните му познания и фантазия, както и да участва в конкурса за най-атрактивен костюм.

Голямата битка на народите ще се случи на Хоталич

Гладиаторски боеве и голямата битка на народите ще придадат допълнителен колорит на събитието, а в специалните школи за подготовка на деца малките любители на историята и военното изкуство ще могат да опитат стрелба с лък и бой с меч. Гостите на фестивала ще имат възможността да се запознаят с Римското съдебно дело и медицина. Няма да бъдат пренебрегнати и почитателите на кулинарното изкуство, които ще могат да усетят вкуса на античността, който (макар и различен в много отношения от днешните ни разбирания) е все така изискан и предназначен да задоволява капризите на изтънчени познавачи. Ще се отдаде заслуженото и на Дионисий, който през септември е в своята стихия.

Историята ще бъде живо пресъздадена от времената на траките, римското нашествие и установяването на легионите, метаморфозите на империята, преселението на народите, докато се стигне до България на Кубрат и Аспарух. На едно място ще могат да се видят тракийски пелтасти, римски легионери, готски, скитски и хунски бойци и български конници. Воини, които в период от над 1000 години са се сражавали по бойните полета на Мизия, Тракия и Македония, за да ни оставят в наследство изобилие от археологически находки, култура и в крайна сметка, чрез гените си – себе си.

Кой ще участва на фестивала?

През двата фестивални дни духовете на предците ще витаят сред старите градски улички, тревожно ще се взират в хоризонта от стените на древната цитадела и ще нашепват истории за забравени времена, благодарение на участниците от „Дукс Антика“ – Свищов; „Мос Майорум Улпие Сердице“ – София; Втора Луцензианска кохорта към „НАР Кабиле“ – Ямбол; „Авитохол“ – Варна; „Гладиатори“ – група за антична фехтовка – София; „Ситалк“ – Пловдив; „Наследство на номадските цивилизации“ – Добрич; „Антична Тракия“ – Ямбол и др. А най-добрите български реконструктори, събирали овации и популяризирали историческото ни наследство по цял свят, ще си дадат среща в долината на река Росица, за да разкрият тайните на българските корени.

Фестивалът приключва с рок и балкански мотиви

Финалът на двудневния фестивал на историческото наследство „Хоталич“ – 2017 е запазен за рок титаните от група „Конкурент“ и за момчетата от „Оратница“, чиято оригинална интерпретация на български и балкански традиционни мотиви, пречупени през електронните модерни стилове и примесени с вокалното майсторство на византийското църковно пеене ще завладеят сърцата на всички посетители.

П Р О Г Р А М А

ФЕСТИВАЛ НА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО “ХОТАЛИЧ” – 2017

(8 – 9 септември 2017 г., град Севлиево)

 

8 СЕПТЕМВРИ, ПЕТЪК

18:00 – Парад на участницитеот парка на Автогарата по ул. „Стара

            планина”, ул. „Христо Спиридонов” до пл. „Свобода.

 18:30 – Церемония по откриване на Фестивала на историческото

            наследство, представяне на участниците, приветствия и

            запалване на фестивален огън (пл. „Свобода”).

18:45 – Концерт на Фолклорен ансамбъл „Развитие” при НЧ

            „Развитие – 1870”, Севлиево (пл. „Свобода”).

9 СЕПТЕМВРИ, СЪБОТА

 

09:00 – Подготовка на лагери, занаятчийски и търговски работилници за

посрещане на посетители в Средновековен град Хоталич

10:00 – Сутрешно представление –  представяне на участниците,

откриване на щандове с облекла, оръжие и оборудване на

различните култури (траки, ранна римска империя, късен Рим,

готи, хуни, българи); Представяне на римско съдебно дело,

Гладиаторска битка, Представление на Cohors II Lucensium,

             Римска кулинария.

12:00 – Школи за подготовка на деца – стрелба с лък, бой с меч,

конкурс за автентична визия на посетители, с награди за най-

успешните костюми, римска медицина, демонстрации в лагерите,

снимки.

16:00 – Следобедно представление:

Беседа за Хоталич;

Представление на Авитохол;

Гладиаторска битка;

Строяване и представяне на групите;

Голямата битка на народите.

19:30 – Закриване на фестивала, концерт на Група „Оратница” и група

„Конкурент”.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.