Музеят на образованието показва учебна техника от миналото

Учебна техника от миналото в Национален музей на образованието © НМО

Националният музей на образованието ще посрещне празничния 24 май с актуализирана постоянна експозиция. Посетителите на музея могат да видят нов кът „Учебна техника, използвана през 70-те – 80-те години на миналия век”, съобщават от НМО.

В музейния кът са представени първия български шрайбпроектор Лектор 01, диапрожекционни апарати, информационна-контролираща система и компютърна конфигурация от 80-те години на ХХ век. Те са част от съхраняваните във фонда училищни пособия за обзавеждане на кабинети и лаборатории, произведени от създаденото през 1977 г. държавно предприятие „УЧТЕХПРОМ”.

В края на 60-те години на ХХ век се развива движението за техническо и научно творчество на младежта (ТНТМ). През 1967 г. са изградени първите клубове за ТНТМ, чиято дейност се осъществява чрез специфични форми за деца, юноши и младежи. Те са неразделна част от единния учебно-възпитателен процес и научно-изследователската, технологичната и внедрителската дейност на учебните заведения. За оценка на постигнатите резултати ежегодно се организират прегледи за ТНТМ, завършващи с национални изложби, които поощряват изобретателността и сръчностите на децата и младежите и съдействат за тяхното приобщаване към иновациите.

Роботът „Музейко“ в Национален музей на образованието © НМО

Националният музей на образованието притежава колекция оригинални образци на наградени с медали уреди и апарати на национални прегледи за ТНТМ. Сред тях е робот, изработен от ученици от НОУ „Ст. Захариев” в Пазарджик през 1980 г.
Роботът Музейко посреща посетителите с „Добре дошли” и доставя радост на малки и големи.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.