Читалище "Априлов-Палаузов". Драматичен театър "Рачо Стоянов" © ДТ "Рачо Стоянов"

Драматичен театър Габрово отваря врати в края на юни

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово ще отвори вратите си за зрители в края на юни с две премиерни представления и специалното събитие „Първа репетиция с публика“. Това ще е първа среща на актьорите след близо тримесечното прекъсване на театралния сезон заради разпространението на Covid-19, споделят от габровския театър.

Първата премиера ще е на 21 юни 2020 г. от 19:00 часа на голямата сцена на ДТ „Рачо Стоянов“ със спектакъла „Руски вечери с револвери“. Режисьор на представлението е Петринел Гочев. То ще бъде първото от инициативата „Театър на маса“. Създадено е по комедиите на А. П. Чехов „Мечка“ и „Предложение“, като са включени и текстове на Шукшин. Участват актьорите Надежда Петкова, Таня Йоргова, Петко Петков и Стоян Руменин, със специалното участие на Гинка Дичева.

Втората премиера ще бъде на моноспектакъла „Мечтата на Наташа“ на 25 юни 2020 г. от 19.00 часа на голямата сцена на габровския театър. Представлението е под режисурата на Ана Батева и е по текста на Ярослава Пулинович. То е съвместна продукция между ДТ „Рачо Стоянов“ и SPAM studios. Участва актрисата Поля Йорданова, автор на музиката е Стефан Здравески.

За първи път габровският театър ще проведе открита първа репетиция, на която са поканени зрители. Със събитието „Първа репетиция с публика“ започва подготовката на постановката „Под игото – 1894-та“ на режисьора Петринел Гочев. С нея театърът ще отбележи своята 75-годишнина през октомври 2020 г. „Първа репетиция с публика“ ще се проведе на 28 юни 2020 г. от 11.00 часа в лятната градина на хотел „Балкан“ в Габрово. Публиката ще има възможност да се запознае с творческия екип – актьори, сценограф, режисьор и автор на пиесата, да присъства на първия прочит на текста и да участва в дискусията. По време на събитието ще бъдат представени сценографският проект и скиците за бъдещите костюми.

Билети за двете премиери и за специалното събитие могат да се закупят онлайн от epaygo.bg, а след 15 юни – и от касата на театъра.

От началото на юни габровската трупа е започнала репетициите по пет нови театрални проекти – „Руски вечери с револвери“ и „Салиери“ на режисьора Петринел Гочев, „Мечтата на Наташа“ и „Норвегия днес“ на режисьорката Ана Батева, както и подготвянето на спектакъл по български народни приказки с режисьор Васил Дуев. През юли 2020 г. театърът ще представи премиерите на „Салиери“ и „Норвегия днес“.

Най-новото от ДТ „Рачо Стоянов“ вече може да следите и в YouTube канала на театъра тук.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.