ДТ "Рачо Стоянов" Габрово © Габрово Daily

Драматичен театър Габрово с премиера на спектакъл по фолклорни мотиви

Габровският драматичен театър подготвя нов премиерен спектакъл – „Òрото ламя е“. Премиерата е на 14 февруари от 19:00 часа и на 16 февруари от 19:00 часа на сцената на театъра, съобщават от ДТ „Рачо Стоянов“.

Ден преди премиерата на „Òрото ламя е“, Габровският театър кани най-запалените театрали на открита генерална репетиция на 13 февруари. За нея са пуснати в продажба само 50 места, като зрителите се очакват в 18.00 часа в горното фоайе на театъра. Там ще се срещнат с хора от екипа за разговор по спектакъла и цялостната работа на Габровския театър. От 19.00 часа на сцената ще започне откритата генерална репетиция.

„Òрото ламя е“ – по български фолклорни мотиви

Режисьор на постановката е Васил Дуев, който на същата дата преди година изненада публиката с провокативното представление „Истината или се осмеляваш“. С него той дебютира като щатен режисьор на Драматичен театър Габрово през сезон 2018/2019 г.

В „Òрото ламя е“ публиката трябва да се подготви за истинска среща с богатството на българския фолклор. Драматизацията на спектакъла е по текстове от сборника „Фолклорен еротикон“ на Флорентина Бадаланова.

„Орото ламя е“, спектакъл на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово, автор на плаката: Яел Тайг

Автор на музиката в „Òрото ламя е“ е Стефан Здравески, който отскоро е част от екипа на габровския театър. Художникът Даниела Николчова прави сценографията и костюмите. Нейна е сценографията и костюмографията в три представления на ДТ „Рачо Стоянов“. За работата си по „Свекърва“ на реж. Петринел Гочев е отличена с наградата за сценография и костюми от XI-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в украинския град Николаев през 2019 г.

Хореограф на спектакъла е Зоя Шопова, която е професионален танцьор и преподавател по народни танци. Участвала е в постановки на Народeн театър „Иван Вазов“, театър „Сълза и смях“, трупата на Искра Радева в театър „Искри и сезони”, пътуващ театър „Скрин”, както и в Студио за документален театър „VOX POPULI” в Червената къща.

Ролите се изпълняват от артистите на ДТ „Рачо Стоянов“: Надежда Петкова, Магдалена Славчева, Тони Христова, Адриана Димова, Силвия Боева, Любен Попов, Димо Димов, Стоян Руменин, Стилиян Желязков и гост-актьорите Моника Иванова, Анатолий Ставрев и Петър Петров. В спектакъла участва Валентин Петров – познат на зрителите с централната си роля от „За Първото българско царство: Отшелника“ на реж. Петринел Гочев.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.