Таня Христова - кмет на Габрово

Таня Христова: Да приемем думите на будителите като наши и да ги продължим

Таня Христова - кмет на ГабровоЧестит празник на всички, свързани с българското училище, с книгите, с културата и стремежа ни да се грижим не само за насъщния, но и за храната на своята душа, заявява в обръщение по повод празничния 1 ноември кметът на Габрово г-жа Таня Христова. Ето и текста на обръщението към габровци:

Първи ноември е денят, в който почитаме имена като Васил Априлов и Никола Палаузов, Райчо Каролев и Радион Умников, в който говорим за Паисий и Вазов, препрочитаме Ботев и разказваме на малките кои са Неофит Бозвели, Любен Каравелов и Добри Чинтулов.

Не могат да бъдат споменати имената на всички хора, които са се грижили за духовността в България през годините, защото те са неизброими. Неизброими са книгите, които са оставили те, следите от делата им, не всички техни думи са записани.

Можем да видим обаче резултата от тях. България е държава на 1300 години. Преминала през какво ли не, но оцеляла.

Можем също да чуем думите им отново, да се вслушаме в тях. След това да ги приемем като наши и да ги продължим.

Нека списъкът с имена стане не само неизброим, но и необозрим.

Благодаря на всички, които на първи ноември ще се поздравят с празника. Щастлива съм, че ви има!

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.