Таня Христова - кмет на Габрово

Таня Христова: “Точно сега в България има огромна потребност от повече истинска култура”

Таня Христова - кмет на ГабровоДнес в Габрово Комитетът на регионите на ЕС заседава на тема „Насърчаване на културния и творческия сектор като ключови фактори за повишаване на местната и регионална  конкурентоспособност и привлекателност“. Целта и най-вече ефекта от събитието за Габрово и страната коментира кметът Таня Христова, която е ръководител на българската делегация на Комитета на регионите на ЕС.

– Г-жо Христова, с какво това събитие и темата са важни за страната и за Габрово?

– Най-напред с това, че се провежда в Габрово и защото идеята беше подкрепена от Комитета на регионите – органът, който представлява интересите на местните и регионални власти в Европа. А това  означава, че темата е важна не само за нас, които живеем в Габрово и България, а и за всички хора в Европа.

Между другото, ако направим анализ на финансовото измерение на политиките, които се реализират в рамките на новия програмен период, ще видим, че малко са тези политики, които получават повече финансов ресурс от предходния период.

Една от сферите, които наистина се радват на увеличен ресурс, е тази, свързана с културата и с възможността и новите инициативи да получат финансиране от новите инструменти и от този, който ще бъде представен днес – „Творческа Европа“.

– Какво очаквате Вие от това събитие като кмет на Габрово?

– Иска ми се от докладчиците да чуем как си представяме политиката в сферата на културата. Доказано е, че най-добрият ефект от създаване на заетост и то не каква да е, а с висока принадена стойност е създаване на условия за ангажиране на млади хора с творчески потенциал и талант. Това се случва именно чрез създаване на добри условия в градовете и държавите за развитие на тези сектори.

И неслучайно председателят на Комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания Рон Баус, който казва, че градовете, които инвестират в култура, спорт и образование, се развиват много
по-добре, към тях интересът е много по-голям, заетостта е много по-висока, възможностите за работа са много по-големи, а от там толерантността, сигурността и икономическите показатели са впечатляващи.

Така че Габрово, което винаги се е славило с уменията си да предусеща духа на времето, смятам че паралелно с индустрията с образование, третият стълб, на който трябва да заложим, е свързан с възможността да подаваме условия за развитие на творческите индустрии, които имат пряко отношение към повишаване на туристическия потенциал и привлекателността на Габрово.

Пълният текст на интервюто четете в днешния брой на „100 вести“

Източник: в. „100 вести“, 1 юли 2014 г., „Таня Христова: “Точно сега в България има огромна потребност от повече истинска култура!”, интервю на Минка Минчева

100vesti-about

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.