Габровските театри отдадоха почит на Стефан Данаилов

Един от големите български актьори в киното и театъра Стефан Данаилов – Ламбо почина тази нощ на 76-годишна възраст. През последните седмици лекари се бореха за живота му след здравословни усложнения.

Габровските театри отдадоха почит към големия актьор. Ето и посланията, които публикуваха в своите страници във Фейсбук.

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово написа:

В първите минути на днешния ден ни напусна обичаният от всички, големият актьор и преподавател по актьорско майсторство Стефан Данаилов. Само 12 дни преди да навърши 77 години.

Ролите му на театралната сцена и в киното са безброй, а наградите, с които е удостоен за таланта и безупречната си игра – още повече. Невъзможно е да ги изброим, но не е и необходимо, защото всички знаят кой беше Стефан Данаилов и какво предаде на любимите си студенти – на всички тях. Предаде им частица от таланта си, от любовта си към сцената, от страстта си на актьор, от човечността си. Прие ги в безкрайността на човеколюбивата си душа. Научи ги да бъдат дръзки, да изискват и да се борят. Затова беше „Мастер“ – на сцената, в живота, в Академията.

Габровци имаха късмета да го видят в последната му роля в спектакъла „Актрисата“ на НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“. Пред изправената на крака публика, нестихващи овации и изпълнен до краен предел салон в Дома на културата (който по мащабите си отговаря на голямата сцена на Народния театър), Стефан Данаилов благодари за обичта на публиката и спомените, които носи в сърцето си от Габрово и гостуванията си на наша сцена. Трудно се пише за него в минало време, но личности като него винаги остават в настоящето – с нас.

Екипът на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ изказва своите най-искрени съболезнования на семейството на Стефан Данаилов, на неговите близки, приятели и колеги! Светлина по пътя Ви и мир на душата Ви, мастер Данаилов!

Държавен куклен театър Габрово също отправи послание в памет на Стефан Данаилов:

Поклон пред паметта му! Тази сутрин от нас си тръгна легендарният актьор и голям човек Стефан Данаилов!

Той беше обичан в живота и на сцената, обожаван от студентите си… Театралната общност скърби за загубата и ние, от Държавен куклен театър – Габрово, се прекланяме пред паметта му и изказваме съболезнования на неговото семейство.

В ден като днешния си припомняме емблематичните роли на Стефан Данаилов в театъра и киното, но и неговата загриженост към театралната институция, която представляваме. В годините, в които беше министър на културата (2005 – 2009 г.), благодарение на подкрепата му беше обновена сградата на нашия театър.

Светъл да е пътят му!

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.