Очакват ни Съботни евъргрийни с музиката на Европа в Габрово

Съботни евъргрийни

Съботните евъргрийни се завръщат в Габрово на 14 юли на откритата сцена на ул. „Радецка“. Предвидени са общ пет издания до края на годината. Срещите на публиката с новия евъргрийн оркестър и мелодии ще са всеки месец и ще продължат през август, септември, октомври и ноември.

Репертоарът ще включва различни в стилово отношение произведения на американски и европейски композитори – евъргрийни, джаз, поп, рок, блус, класика и мюзикъл.

Познати на габровци музиканти ще изпълняват съботните евъргрийни

Вечнозелените мелодии ще се изпълняват от новосформиран оркестър с инструменталисти и вокалисти, познати от габровската сцена.

На сцената ще излязат Павел Петков – пиано, Пламен Кунев – саксофон, Николай Колев – тромпет, Стефан Косев – бас китара, Красимир Георгиев – барабани, Христофор Михайлов – цигулка, Ивелин Вълков – цигулка, Елена Вълкова – виолончело. Вокалисти ще са: Цветомир Цанков, Драгомира Драшкова, Весела Морова и Марина Тюлюмбакова.

Новосформираният бенд вече започна репетиции под лидерството на китариста Красимир Желязков, чийто музикантски път го свързва с Манол Цоков и със Суинг Дикси бенд Габрово през 80-те години.

Ще гостуват и дългогодишните солисти на Съботните евъргрийни – познатите на публиката Рени Димова и Дончо Минчев, както и музикантите от създадения от Манол Цоков в годините назад Джуниър джаз бенд.

Спомен за Маестро Манол Цоков

Началният час на Съботните евъргрийни ще бъде 11:00, като в годините назад, когато се организират от Оркестър „Габрово“ и маестро Манол Цоков. В същия час, от 1989 г. до 2010 г., „Оркестър Габрово“ с маестро Манол Цоков засвирваше прочутата тема „Take The A Train“, докато позакъснелите фенове на бенда опитваха да си намерят място в препълненото кафене на хотел „Балкан“.

Възобновяването на Съботните евъргрийни в пет издания се случва по проект на Народно читалище „Будителите – 2017“ с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Община Габрово.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki, с любезната подкрепа на габровския музикант Илко Илиев, създаде поредица от статии, посветени на джаз традициите в Габрово:

Естрадни и джазови оркестри в Габрово

Манол Цоков