Исторически музей Севлиево със „Спомен за Борис Машалов“

Исторически музей Севлиево с изложба „Спомен за Борис Машалов“

Исторически музей Севлиево с изложба „Спомен за Борис Машалов“

Исторически музей Севлиево представя изложбата „Спомен за Борис Машалов“ по повод 105 години от рождението на твореца, съобщават от Община Севлиево. Борис Машалов е роден на 30 януари 1914 г. в Севлиево.

В изложбата ще видим оригинална снимка на прочутия народен певец, кратка справка за живота и песните му. Посетителите могат да разгледат и да се насладят на запазени материали от чествания, фотокопия и експонати от фонда на музея от средата на 20 век. Именно тогава Борис Машалов е на върха на славата си.

Борис Машалов – музикалният талант на Севлиево

За изключителния му талант Борис Машалов е награден с редица звания, а посмъртно получава и орден Кирил и Методий – I-ва степен.

Той е един от малкото севлиевци, работили и изпълнявали народни песни в Радио София още по времето на Царство България. Като ярък изпълнител на народни песни, през 1952 г. постъпва в ансамбъла на Българската армия, като по този начин гласът му се прочува и извън страната ни.

Освен като изпълнител на народни песни Борис Машалов е известен и като събирач на народното творчество. По време на пътуванията си той винаги търси народни песни, записва ги, полага старание веднага да ги заучи. В личния му архив има стотици писма с текстове на народни песни, изпратени от почитатели на певеца от Севлиево.