Семейства с деца от цялата страна са с повишен интерес към Музея на образованието в Габрово

Семейства с деца във възстановката на взаимно училище в НМО © НМО

Семейства с деца във възстановката на взаимно училище в НМО © НМО

Над 200 посетители с две и повече деца са посетили Националния музей на образованието от началото на юли. Семействата са най-вече от София, Пловдив, Варна, Русе, Силистра, Ямбол, Плевен. Засилен интерес към НМО има от почиващи в Трявна и преминаващи през Габрово туристи – от и към морските курорти, съобщават от музея.

Повечето родители споделят, че ще имат първокласници през есента и искат те да получат нагласа за първия учебен ден. За децата е изключително забавно, че мама и татко разпознават сред музейните експонати свои учебници, пособия и помагала от 80-те и 90-те години на миналия век, връщат се със спомени и забавни случки в ученическите си години.

Над 200 детски игри и играчки в изложбата „Детство мое“

Гостуващата изложба „Детство мое”, в която са показани над 200 детски игри и играчки от фонда на Регионален исторически музей – Шумен, също допринася за лятното оживление в НМО. Порцеланови  кукли, детски колички и влакчета, музикални инструменти, миниатюрни модели на стаи, механични играчки, богато илюстровани книжки създават една невероятна атмосфера на споделено преживяване. Повечето деца за пръв път научават, че техните баби и дядовци са имали само момичешки (дама, ластик, обръч, въже) и само момчешки игри – стрелби с прашки и фунийки, стражари и апаши, ашици и чилици. Изложбата „Детство мое” може да бъде видяна до края на септември.

Българи от Украйна и Молдова впечатлени от връзката на Априлов и Палаузов с Одеса

Много млади педагози, ученици и деца има този сезон и в групите от Украйна и Молдова, които посещават музея според договорни отношения между НМО и Департамента за езиково и специализирано обучение към Технически университет – Габрово. Над 300 сънародници зад граница, които са на двуседмични езикови курсове по български език в университета, се запознават с просветните традиции и историята на българското образование. За живеещите в Украйна е изключително интересно и вълнуващо да свържат музейния разказ за Васил Априлов, Николай Палаузов и Габровското училище с Одеса през първата половина на XIX век; историческата сграда на Априловската гимназия с тази на Ришельовския лицей – днес Одески национален университет „Иля Мечников“.