Реставрират в София книгата, запазила бележката за обявяването на Габрово за град

Църковната книга, в която е запазено писменото свидетелство за обявяването на Габрово за град през 1860 г., е предадена за реставрация. Инициативата е на Община Габрово по повод 160-годишнината от обявяването на Габрово за град.

Както Габрово Daily вече припомни в историческа статия, на 4 май 1860 г. йеромонах Неофит Соколски оставя паметна бележка в църковна книга в църквата „Успение Богородично“, която гласи: „1860 майа 4, Нашето село Габрово ся провъзгласи за град от тяхно превъзходителство Търновский и Русчушкий паши. За известие писах аз Неофит Георг. йеромонах Соколский“.

Текстът е изписан с черно мастило на вътрешната страна на църковно-учителен сборник от съкратени жития на светци, разположени по дните на годината, от 1764 година със заглавие „Пролог за юни, юли и август“.

Ценното издание, което пази паметта за акта на провъзгласяването на Габрово за град, се съхранява от Архиерейското наместничество в църквата „Успение на Пресвета Богородица“.

В началото на месец май книгата е пренесена до реставрационния център на Национална  библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София, където е започнала работата по реставриране на приписката.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА В НАШИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ СТАТИИ

4 май 1860 г. – „Нашето село Габрово ся провъзгласи за град“

Как 17 май стана Ден на Габрово вместо 16 май

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.