Изложба "Разрушение и съзидание" в ЕМО "Етър"

ЕМО „Етър“ разкри: Дюлгерите в миналото имали таен език

Изложба "Разрушение и съзидание" в ЕМО "Етър"
Изложба „Разрушение и съзидание“ в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Обекти, създадени от прочутия български майстор-строител Колю Фичето, могат да бъдат разгледани в снимки и текстове в изложбата „Разрушение и съзидание“ в ЕМО „Етър“. Експозицията беше открита на Димитровден.

Включени са и дюлгерски инструменти от фонда на музея. Посетителите могат да видят мистрии, тесли, канчок, отвеси, рукан, пелка, различни по вид чукове и свредели.

Изложба "Разрушение и съзидание" в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
Изложба „Разрушение и съзидание“ в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Автори на изложбата „Разрушение и съзидание” са: Регионален академичен център на БАН – Габрово, Институт по математика и информатика при БАН и ЕМО „Етър”.

Тайният език на дюлгерите

В миналото дюлгерите имат собствен език, съставен от неразбираеми за останалите хора думи. Целта е да се запазят тайните, свързани със занаята и съпътстващата го работа:

„Я ми втувай ти на мене, кои са претат тия мещровци, да ги уштровам яскъ у зърките и да ги втевам къ така съ парясва пуната на тъз бърънска лазарница да ги мажувам яска на посто коло вати за кливата тъ дъ дьоговат ешче еднъж къ съ парясва пуната и да драшчат…” – това е пример за такъв език, представен в публикация  на Екатерина Дамянова в „Литературен свят”. В превод това означава:   „Я ми кажи на мене кои са тези дюлгери, да ги видя в очите и да им кажа как се напуска работа, особено в това хубаво време, да ги глобя аз по сто гроша в полза на църквата, та да помнят още веднъж как се напуска работата…”

„Още в 1901 година Стоян Аргиров, известен български изследовател, анализира етимологията на 277 думи, които е събрал. Насочил се е към мещровския език на майсторите от Брацигово. Според него той е най-богат в лексикално отношение. Голяма част от тези думи са от албански произход. Това е разбираемо, тъй като има географска близост. Много са думите, които идват от български и са с условно значение. По-малък брой думи са от гръцки, турски, румънски и италиански произход”, коментира при откриването на изложбата уредникът в „Етър“-а Георги Георгиев.

Дюлгерството, наричано още зидарство, е занаят, който обединява няколко дейности. Предметите от фонда на ЕМО „Етър”, включени в изложбата „Разрушение и съзидание”, са групирани според тях – каменоделство, дограмаджийство (изработването на врати, прозорци, вътрешната мебелировка), изграждане на мазилката на строителния обект.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.