Германци и българи с общ пърформанс пред Паметника на Бузлуджа – ще се играе само веднъж

24-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството представя представление със свободен вход пред Паметника на Бузлуджа, съобщават от Дом на хумора и сатирата в Габрово.

Представлението ще се случи единствено на 14 септември от 14:00 ч., а негови автори са група „Лигна“ (Германия) и Стефан А. Щерев с музика на Емилиян Гацов – Елби. Пърформансът ще е под формата на пиеса за слушане, която се изиграва от публиката по време на разходка около „чинията“. Участниците ще преживеят архитектурата, като станат свидетели на сцени от историята на Дома-паметник на Българската комунистическа партия и получават инструкции за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове. С това събитието ще напомни за протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 година. За да участвате, носете си смартфон и слушалки.

Организаторите предвиждат транспорт от Габрово, Казанлък и Велико Търново, но участниците могат да стигнат и със собствен транспорт до паркинга под Паметника на Бузлуджа. Необходимо е предварително записване, а повече информация има в сайта на габровското Биенале и във Фейсбук събитие „Нонумент“.

Отпътуването с организиран транспорт на 14 септември е със следните часове: Габрово ( в 12:30 ч. от Дома на хумора и сатирата), Велико Търново ( в 11:45 ч. от спирката пред старото лятно кино), Казанлък ( в 12:30 ч. от паркинга на „Универмаг“ ). Местата в автобусите са ограничени. Двупосоченият билет е 5 лева.

Изложба в Дома на хумора и сатирата представя нонументи

На 13 септември от 18:30 ч. Дом на хумора и сатирата в Габрово ще открие изложбата „Нонументи“. Тя е посветена на онези монументи, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията. Създадени като места за възхвала и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на влиянието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за принуда и суъчастие. Представяйки примери от Централна и Източна Европа от платформата Nonument.org, изложбата обръща специално внимание на паметника на връх Бузлуджа. Изложбата ще остане в музея до края на януари 2020 г., а Биеналето може да бъде разгледано до края на септември 2019 г.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.