Община Габрово подаде проекта за обновяване на музей „Етър“

Проектът за обновяване на музей „Етър“, който предизвика обществени дискусии през декември миналата година, е бил подаден за оценка от Община Габрово. Кандидатстването е по процедурата „Развитие на туристически атракции“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съобщават от местната администрация.

Припомняме, че бивши директори на музея на открито „Етър“ излязоха с позиция срещу проекта, а впоследствие проведоха и среща с кмета Таня Христова. От музея организираха и специален ден за среща с всеки заинтересован от проекта. С репортажи от „Етър“-а се включиха и националните телевизии bTV и Нова. Проектът се нуждае и от вземането на общински заем в размер на 3,1 млн. лв. Подробности четете в статията на Габрово Daily тук.

Прогнозната стойност на проекта „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“ е 9 779 150 лв. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6 679 150 лв., а 3 100 000 лв. трябва да бъдат осигурени чрез инвестиционен кредит съгласно изискванията на програмата. Срокът за изпълнение на дейностите е 2 години.

Какво предвижда проектът за „Етър“-а?

Според публикуваната от Община Габрово информация, ако проектът бъде одобрен, се предвижда създаването на модерна експозиционна площ в най-голямата сграда в музея – Кръстник Колчовия хан, където сега се помещава администрацията. Там ще се осигури достъп за хора с увреждания и ще бъде изградена липсващата вътрешна връзка между етажите.

Предвиден за цялостен ремонт е създаденият през 1981 г. хотел „Странноприемница“. Базата трябва да придобие съвременен вид с обновена хотелска част, конферентен център и стаи за администрацията на музея.

Заложена е реставрация и консервация на 10 обекта и съоръжения, задвижвани с вода. Ще се подменят амортизираните луминисцентни лампи с архитектурно-художествено осветление на експозициите, алеите и фасадите. Къщите по чаршията ще претърпят освежителен ремонт. Оранжерията за цветя и декоративни храсти ще бъде преустроена. На територията на музея ще се осигурят достатъчно тоалетни, включително за хора със специални нужди и за деца. Към тях ще бъдат монтирани малки пречиствателни съоръжения.

Предвижда се обновяване и оборудване на неизползваните с години пещи за керамика в грънчарското ателие. Чрез съвременни средства, но запазвайки автентичната атмосфера на „Етър“-а, ще бъдат представени изчезнали вече занаяти.

Музейният детски обучителен център ще бъде изграден наново и съобразен с цялата архитектура на „Етър“-а. Центърът ще се разшири и ще се разнообразят възможностите за работа с деца по народно творчество. Проектът предвижда създаване на разглобяема сцена на открито, която ще предоставя професионални условия за сценични изяви и удобство за публиката.

Сградата на бившето училище в кв. „Етъра“, която е предоставена за стопанисване на музея, ще бъде изцяло ремонтирана. В нея ще се разположат ателие за реставрация и консервация, художествени работилници, дворът ще стане място за изяви на различни творци. В сградата ще се позиционират фондохранилищата на културната институция.

В района на музея е предвидено изграждане на паркинги, които да улеснят достъпа на посетителите. За хората с увреждания ще бъдат закупени две електрически колички, с които ще могат да разглеждат експозициите по чаршията, както и микробус за придвижване до съпътстващата инфраструктура.

Ще бъдат монтирани и много информационни табели в района на музея, в град Габрово и на ключови места по пътищата на страната. Заложени са и редица дейности за подобряване уменията на персонала и на майсторите-занаятчии.

ОЩЕ НОВИНИ ЗА МУЗЕЙ „ЕТЪР“

2019 г. – най-успешната по посещаемост за „Етър“-а за последните 3 десетилетия

2019-а – с най-много приходи за „Етър“-а в Габрово от началото на века

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.