За духовния празник на Габрово – ХV-и „Празник на духовната музика“ (ПРОГРАМА)

ХV Международен фестивал "Празник на духовната музика" 2017

ХV Международен фестивал „Празник на духовната музика“ 2017

Десет са участниците в двете концертни вечери на 15-ия Международен фестивал „Празник на духовната музика“. По традиция концертите ще се проведат в храм „Св. Троица” под надслов „Източно православни песнопения” и в художествената галерия „Христо Цокев” – „Тебе поем, господи”. Входът е свободен.

В програмата – хорове от Могильов, Мытищи, София, Казанлък

От Могильов  за първи път ще посрещнем  „Академичен хор на Могилевската държавна консерватория – колеж по изкуствата”, а от Мытищи  нов състав на голямото музикално сдружение „Маленкий секрет”.

Ще чуем за първи път и софийския хор „Св. Наум Охридски”, както и големия смесен хоров състав на Казанлък „Севтополис”. Съвместното участие на Габровския камерен оркестър за изпълнение на поредната непозната за нас Моцартова меса е с чудесния академичен смесен пловдивски хор „Гаудеамус”.

Специално за петнадесетото издание храмовите хорови състави на църквите „Св. Троица” и „Успение Богородично” подготвят свое общо участие, с което ще бъде открит тазгодишния музикален празник.

По традиция ще бъде експонирана ретроспективната изложба с попълненията от миналата година в храм „Св. Троица”, а художествената галерия „Христо Цокев“ ще обнови експозицията си специално за Духовния празник на Габрово 14 октомври и Празника на духовната музика.

15 години назад

Хоровите състави, взели участие през годините, са 149 – от тях 47 чуждестранни и 102 български, с близо 3600 участника. Гостувалите чуждестранни гости на габровския фестивал са от Германия, Швейцария, Белорусия, Русия, Гърция, Сърбия, Румъния,Черна гора и др., а българските състави са от 38 града на страната.

Коментари