Двудневен „Празник на духовната музика” идва в Габрово за 16-и път

Църква "Света Троица" - Габрово

Църква „Света Троица“ – Габрово

За шестнадесети път в Габрово ще се състои международният фестивал „Празник на духовната музика”. Събитието е основно за духовния празник на Габрово 14 октомври – Денят на Света Петка Българска, съобщават от Община Габрово.

В две поредни вечери ни очакват два концерта под надслов „Източно-православни песнопения” и „Тебе поем, Господи”. Входът е свободен.

На 13 октомври от 18:30 часа в храм „Света Троица” ще се представят Академичният  хор „Света Параскева” при Националната художествена академия от град София, Сборен хор от храмовете „Свети Йоан Претеча” и „Успение Богородично”, специално създаден за тазгодишното издание, Хор при Българската академия на науките от София, Хорът при Могильовската държавна консерватория – Беларус и Представителят на Букурещката епархия протопсалт Даниел Балаш, който ще представи Източно-православни песнопения.

На 14 октомври от 18:30 в художествената галерия „Христо Цокев”, заедно с Габровския камерен оркестър, участие ще вземат могильовските гости, Даниел Балаш, Теодора Петрова – оперна певица от София, която ще изпълни „Salve Regina” от Перголези, и Хорът при Българската академия на науките, които ще изпълнят две произведения – Кратка меса от Игнас Раймън и „Патер Ностер” от Йозеф Свидер.