Почина художникът Теофан Сокеров

Известният български художник Теофан Сокеров е починал на 8 януари сутринта на 76-годишна възраст, съобщават от Община Ловеч. Той е автор на стенописа пред Актовата зала на Националната Априловска гимназия в Габрово.

Теофан Сокеров е роден на 3 май 1943 г. в Ловеч. Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“, Ловеч (1961). Учи в ВИИИ „Николай Павлович“ в София, специалност Живопис при проф. Петър Михайлов и успешно завършва през 1969 г. Работи няколко години като свободен художник в родния си град, където сътворява първата си картина „Възпоменание“. В периода 1971-1982 г. е председател на Съюза на художниците в Ловеч. Установява се в София, където от 1994 г. е професор по живопис в Националната художествена академия. От 70-те години реализира десетки самостоятелни и групови изложби. Автор е на многобройни кавалетни и монументални произведения.

Сред неговите постижения е художественото оформление и стенописите в Патриаршеската църква на Царевец във Велико Търново. Картините му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария.

Поклонението ще бъде в Ловеч на 9 януари в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ от 13:30 часа, а погребението е в гробищен парк „Стратеш“.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.