ХГ „Христо Цокев“ представя реставрирания „Портрет на Априлов“

ХГ "Христо Цокев" представя "Портрет на Априлов"

ХГ „Христо Цокев“ представя „Портрет на Априлов“

Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово представя реставрираната творба „Портрет на Априлов”, платно с маслени бои, от неизвестен автор. Картината неслучайно е акцент на месеца, съобщават от Община Габрово. През тази година отбелязваме 170 години от смъртта на Васил Ев. Априлов (21.07.1789 г. – 2.10.1847 г.) и  120 години от пренасяне на мощите му от гр. Галац в Габрово. Годишнината са повод да си припомним за благодетеля и основател на първото светско новобългарско училище у нас, историограф, етнограф, нумизмат и дарител.

Картината е реставрирана от Стефко Аенски, председател на секция „Реставрация” към Съюза на българските художници. Интересна е историята на картината. Тя е поръчана през 1889 г. в Одеса от душеприказчиците на Априлов – Н. Х. Палаузов и В. Н. Рашеев. Поводът е 100 години от рождението на Васил Априлов. Била е предназначена за подарък на Габровската реална гимназия.

Творбата „Портрет на Априлов” е разположена на първия етаж в ХГ „Христо Цокев” и ще може да се види до края на месец ноември. От галерията напомнят, че всеки вторник е ден без входна такса.

Общо 8 картини от фонда на ХГ „Христо Цокев” са дадени тази година за реставрация. Творбите са на Георги Кашев,  Петър Димчев, Никола Николов, Гатю Миневски, Иван Захариев и други.