Полска карикатура в Дома на хумора в Габрово

Полска карикатура в Дома на хумора и сатирата

Полска карикатура в Дома на хумора в ГабровоСъвременна полска карикатура гостува на габровския Дом на хумора и сатирата. Откриването е на 25 септември от 17.30 часа в зала 3 на Веселата къща.

Полският карикатурист Зигмунт Зарадкевич ще представи своя самостоятелна изложба, а Музеят на карикатурата във Варшава ще размени с Дома на хумора своя колекция съвременна карикатура.

За Музея „Дом на хумора и сатирата” годината започна също с гостуване на полска карикатурна изложба, осъществено с любезното партньорство на Полския институт в София. Още тогава организаторите обявиха, че годината ще „завърши” също на полска сатирична вълна.

Очаква се гости на вернисажа да бъдат представители на Полския институт в София. Музикалната част отново е поверена на младите таланти от Музикален клуб „Весела”.

Двете полски изложби в зала 3 на ДХС очакват своята публика до края на месец ноември.

ЗИГМУНТ ЗАРАДКЕВИЧ (роден 1951 г.), художник илюстратор, график, карикатурист и до съвсем скоро директор на Музея на карикатурата, се представя с ретроспекция – включено е най-доброто от автора от последните десетилетия, награждавани творби или такива, които той смята за своя визитна картичка. Габровци се запознаха с г-н Зарадкевич по време на журирането на 21.Международно биенале през пролетта на 2013 година. Като част от международното жури той се представи тогава в залите на Дома в традиционната изложба с творби на журито. Сега погледът към творчеството на Зарадкевич е много задълбочен и подробен: виждаме го развълнуван от глобални и общочовешки теми (антимилитаристични и екологични), проблемите на съвременния човек с неговото свръхтехнологично битие (публичната библиотека е препълнена с книги, но читателят предпочита екрана на компютъра), ще видим и фриволни интепретации на „мъжки” теми (сред главите на мислителите философи и писатели в една изложба е попаднал по специфичен начин и Дон Жуан!).

Изложбата на МУЗЕЯ НА КАРИКАТУРАТА ВЪВ ВАРШАВА е подбрана така, че да представи пред публиката в Габрово най-активно работещите в жанра имена (от Анджей Млечко, Хенрик Цебула до Анджей Граняк, Мирослав Гринь и др., чиите творби познавачите на полската карикатура са срещали и в последните издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата). Музеят на карикатурата е дълго лелеяна мечта на прочутия Ерик Липински, сатирик, журналист, илюстратор и карикатурист, бъдещ директор на институцията. Много преди да има своя сграда в центъра на Варшава и богата колекция от полска и световна карикатура, Музеят разполага само с личната колекция на Липински, дала начало на бъдещия безценен фонд. Минават десетилетия, за да се стигне до днешните над 25 хил. карикатури, илюстрации и скулптури от полски и чужди автори от 18.век до наши дни и Музеят на карикатурата се превръща в една от ярките и обичани забележителности на полската столица.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.