Св. апостоли Петър и Павел - Петровден

Петровден е

Св. апостоли Петър и Павел - ПетровденНа 29 юни според българската народна традиция е Петровден. На този ден старите габровци отговявали от Петровите пости с пиле и баница с краве масло. Раздавали се и първите ябълки за починалите.

Имен ден имат Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър, Преслава.

Традиционна обредна храна за петровската трапеза е т. нар. „бял мъж“ – приготвя се от прясно, небито и неизцедено сирене и пшеничено брашно.

Народният празник винаги се свързва и с жътвата, с младите животни и първите плодове – ябълки петровки, разказват от първия у нас музей на открито АЕК „Етър“.

Българската православна църква почита на 29 юни Св. първовърховни апостоли Петър и Павел. Те ревностно разпространявали словото Божие и претърпели много страдания и гонения.

Свети апостол Петър, брат на ап. Андрей Първозвани, бил неук и беден рибар от град Капернаум на брега на Галилейското езеро. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което на гръцки означава „камък“, му било дадено от Христос.

Свети апостол Павел (от латинско паулус – малък), с кръщелното име Савел, не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей и участвал в гоненията срещу християните и в убийството на свети първомъченик Стефан. Обръщането му към Христос станало в резултат на необикновено видение. На път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: „Савле, Савле, защо ме гониш? … Аз съм Иисус, когото ти гониш“. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра.

Изображение: pravoslavieto.com. По информация от АЕК „Етър“ и pravoslavieto.com

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.