ХГ „Христо Цокев“ представя една от най-старите картини във фонд графика

Пенчо Георгиев, "Клоун", 1930

Пенчо Георгиев, „Клоун“, 1930

Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово представя през февруари художника Пенчо Георгиев, чиито творби са най-старите в нейния фонд графика. Те са дарени на галерията от Захарина Хайдутова през 1975 г. Акцент на месец февруари е картината му „Клоун”, създадена през 1930 г., част от т.н. Парижки цикъл. Пенчо Георгиев е сред лицата на българския модернизъм, съчетаващ сецесион и декоративизъм с фолклорни мотиви.

Може да разгледате картината „Клоун“ на Пенчо Георгиев в периода 13-28 февруари, ет. 2 в Художествена галерия „Христо Цокев”. От галерията напомнят, че всеки вторник е ден без входни такси.

Пенчо Георгиев – от Враца до Париж и обратно

Пенчо Георгиев е роден на 1 февруари 1900 г. във Враца. Завършва декорация в Художествената академия при проф. Стефан Баджов (1925).  Година по-късно започва работа като сценограф в Народната опера и Художествения театър в София, а след това в Градския театър в Русе (1926-1929).

През есента на 1928 г. художникът спечелва конкурс за специализация в чужбина и заминава за Париж, където работи в ателието на френския декоратор Пол Лоран (1929-1934) в областта на приложните изкуства.  Излага в парижкия Есенен салон. Френската преса помества похвални отзиви за него, като изтъква, че Пенчо Георгиев разкрива един непознат за мнозина Париж. От тези години особено ярко се откроява неговият цикъл със силна социална сюжетна линия, посветен на бедните, на работниците и клошарите, на уличните музиканти, на продавачите на цветя, на бордеите и бездомниците от подмостията на Сена…

След завръщането си в България Пенчо Георгиев (1934) илюстрира книги и учебници, участва във вътрешното оформление на жилища, създава над 30 сценографии за драми, опери и балети. През 1940 г. започва сценографията към „Саламбо” в Народния театър, но загива трагично при злополука със сценичния асансьор. На 2 април 1940 г. българската интелигенция се сбогува с едно от най-ярките си  дарования.

В годината на Европейското културно наследство ХГ „Христо Цокев” ще запознава ценителите на изкуството с художници, творили в различни страни на Европа и оставили своя отпечатък в развитието на изобразителното изкуство на стария континент, съобщават от Община Габрово.