ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти 2018 © ЕМО "Етър"

Какво да очакваме от панаира на занаятите в „Етъра“-а през септември?

ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти 2018 © ЕМО "Етър"
ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти 2018 © ЕМО „Етър“

ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти ще се проведе от 6 до 8 септември тази година в Етнографски музей на открито „Етър” в Габрово.

Какви ще са новостите в Етърския панаир научаваме от директора на музея проф. Светла Димитрова:

Този път участието на майстори ще бъде само със специална покана, отправена от музея. Подбрани са занаятчии със сериозен принос към съхранението на определен занаят. През 2019 г. музей „Етър” навършва 55 години от създаването си, което e повод майсторите да бъдат отличени по този начин.

Утвърдената вече Арт зона и самото изложение по време на панаира този път няма да бъдат разделяни. Събирането им подчертава приемствеността във времето и модернизацията на даден занаят.

Майсторската надпревара ще се проведе пред Книгопродавницата в музей „Етър”. Точно отсреща ще бъдат разположени участниците в Младежката секция на Майсторската надпревара. За трети път чрез нея се стимулира приемствеността в занаятчийството, като се привличат ученици от български учебни заведения.

1/3 от изложителите през 2019 година са чужденци. Наред с традиционните участници от държави на три континента, особено атрактивни са представителите на Косово, Алжир и Индия. Важен момент от ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти е включването на представители на творчески градове от мрежата на ЮНЕСКО, част от която е и Габрово.

Винопроизводството като занаят ще бъде представено по време на Панаира. Изложителите на вино и храни, подходящи за консумация с вино, ще бъдат разположени по алеята в музея. Там вече се извършва разширение, което да позволи за посетителите и изложителите да има достатъчно пространство.

По желание на миналогодишния победител от Майсторската надпревара Петър Петров, в изложбата по каменоделство ще се включат творби на всички 34 майстори, участвали в състезанието през 2018 г. Изложбата ще бъде над Табашката работилница в музея.

Във фолклорната програма, освен български фолклор, публиката ще може да види изпълнители от Литва, Косово и Украйна.

Източник: ЕМО „Етър“

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.