Над 30 чуждестранни майстори от 16 държави идват за Панаира в „Етър“-а

ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти 2018 © ЕМО "Етър"

ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти 2018 © ЕМО „Етър“

ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър“ предстои на 6-8 септември 2019 г. Събитието съвпада и с 55-годишнината от откриването на музея на открито в Габрово.

Повече от 30 чуждестранни майстори от 16 държави ще представят пред гостите на Панаира съхранени традиционни техники и съвременното състояние на занаятите в своите страни.

Сред тях има такива със завиден стаж като Фехми Вейса, сарач от Косово, който е на 71 години, а започва да чиракува едва 10-годишен.

Има национално признати специалисти като грънчарката Лейла Адам – преподавател към Технологичния колеж за изящни и приложни изкуства на Судан и Тамара Корьева от Русия, която е главен художник във фабрика за изработка на Семьоновски матрьошки.

Има майстори, представящи типични за страната си занаяти като Ванкар Бхимжи Канжи от Индия, който тъче платове с диагонална сплитка, използвайки техниката „кутчи”- традиционно индийско тъкане. И като Леся Трифонова, която ще демонстрира пред посетителите на изложението традиционно рисуване от Украйна на яйца.

В Панаира тази година участват колоритни майстори бижутери като двете литовки, които създават уникални бижута по древна технология за отливане на бронз и Мари Лиис Макус от Естония, която работи със стъкло. Неколцина са и потомствените занаятчии като грънчаря Луан Кукани от Гякова, в чието семейство традицията се предава от поколение на поколение вече 93 години. За първи път в изложението базар се включват трима майстори от Алжир представящи традиционни за страната си занаяти – изработка на изделия от кожа, такива от бронз и декоративна керамика.

Трима са майсторите чужденци, живеещи в България, които участват с типични за страните си занаяти и домашни занятия. Суджая Веераппа Амин от Индия рисува с къна върху ръце и крака. По време на Панаира той ще демонстрира и багрене на ръчно тъкан памучен плат с растението индиго. Мехди Мохсенифард участва с традиционна керамика от Иран, а Альфия Кирчева от Русия – с рисуване върху коприна.

Източник: ЕМО „Етър“