Паметникът на Шипка става част от парк с миниатюри във Велико Търново

Макет на Паметника на свободата на Шипка в парк „Търновград – духът на хилядолетна история“

Макет на Паметника на свободата на Шипка в парк „Търновград – духът на хилядолетна история“ © Грънчаров

Паметникът на свободата на Шипка е пресътворен в макет, който ще стане част от парк с архитектурни миниатюри във Велико Търново, наречен „Търновград – духът на хилядолетна история“. Той ще се намира в близост до средновековната крепост Царевец, в подножието на Балдуиновата кула. Част от макетите са вече на терен и работата напредва с всеки изминал ден, съобщи във Facebook кметът на старата столица Даниел Панов. Градоначалникът показа в кадри и част от обектите.

Макет на Народния театър в София в парк „Търновград – духът на хилядолетна история“ © Грънчаров

Макет на Народния театър в София в парк „Търновград – духът на хилядолетна история“ © Грънчаров

Първи по рода си в България парк – с макети от цялата страна

Това ще бъде първият по рода си в България парк музей с напълно реални миниатюри на знакови забележителности и обекти в цялата страна, споделя още кметът Панов. Първоначално макетите ще са над 40 на брой, в мащаб 1:25. Сред естествена растителност ще бъдат изложени миниатюри на крепостта Царевец, паметника на Асеневци във Велико Търново, храм-паметника „Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, катедралата „Успение Богородично” във Варна, Античния театър в Пловдив. Поставени ще бъдат също макети на крепостта Баба Вида, Асеновата крепост, Бачковския и Рилския манастир, Паметника на свободата на връх Шипка, храмове в Несебър, известни природни забележителности и др.

Макет на катедралата "Александър Невски" в парк „Търновград – духът на хилядолетна история“ © Грънчаров

Макет на катедралата „Александър Невски“ в парк „Търновград – духът на хилядолетна история“ © Грънчаров

Инвестицията е на украински предприемачи, които смятат, че старата столица е най-подходящият град за създаването на първия в България туристически обект от този тип, съобщават от Община Велико Търново.

По инициатива на общината няколко терена в района на някогашния средновековен квартал „Френкхисар“ са били въведени в регулация. След полученото инвестиционно намерение и с решение на Великотърновския общински съвет за пространството, където ще е паркът „Търновград – духът на хилядолетна история“, бе обявен конкурс. Инвеститорите получиха необходимите разрешения от съответните институции, я цялата процедура  бе съгласувана и одобрена от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Коментари