За първи път в Габрово: изложба на Ненко Балкански в галерия „Христо Цокев“

Ненко Балкански. Автопортрет

Ненко Балкански. Автопортрет

Художествена галерия „Христо Цокев“ представя за първи път изложба с живопис от проф. Ненко Балкански. Творбите са част от фонда на Художествена галерия Казанлък. Откриването е на 20 февруари 2018 г. от 17:30 ч., съобщават от ХГ „Христо Цокев“.

„Земно и романтично, напрегнато и класически спокойно, прецизно в своята завършеност и дръзко в импровизациите, топло и непосредствено, изтънчено в своята артистичност и одухотвореност, хармонично като баланс на преходното и вечното – изкуството на Ненко Балкански е онзи свят, в който и днес продължава другият живот на големия художник. Животът, който ни кара да го чувстваме близо до нас, сред нас. Животът, който не е подвластен на времето. Който е Божи дар, заслужен от малцина” – споделя доц. д-р Искра Велчева.

В експозицията са включени са 37 платна – портрети, пейзажи, автопортрети и натюрморти, включващи всички творчески периоди, през които преминава творецът. От неговия ранен период са творбите „Моите родители” (1930), „Портрет на Васил Иванов” (1932), „Брат ми Илия” (1933), „Майка ми” (1934).

Ненко Балкански. „Моите родители” (1930)

Ненко Балкански. „Моите родители” (1930)

От времето, когато е на специализация в Париж, интерес представляват „Парижко ателие”, „Голо тяло и автопортрет” (1940), „Портрет на Дора” (1941). От зрелия му период, когато вече е преподавател в Художествената академия в София, са „Созопол” (1957), „Почиваща” (1966) и „Автопортрет”(1970).

Всяка година на рождения си ден Ненко Балкански си е рисувал автопортрет. В изложбата могат да се видят три от тях. Художествена галерия „Христо Цокев” притежава два много ценни портрета от художника – „Моят приятел Серафим” [портрет на неговия много близък приятел Серафим Северняк] (1971) и „Портрет на д-р В. Павлов” (1974).

Можем да разгледаме изложбата до 22 март 2018 г.