Цанко Дюстабанов

НД „Традиция“ в Габрово почита 143-годишнината от гибелта на Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов
Цанко Дюстабанов. Изображение: Габрово – живият град

Габровският клон на Национално дружество „Традиция“ ще почете паметта на своя патрон Цанко Дюстабанов с караул и поднасяне на венец пред паметника му по повод 143-годишнината от гибелта на революционера. Честването ще се състои на 14 юни 2019 г. от 19:00 ч.

Водачът на Габровската чета от Априлското въстание през 1876 г. е заловен и изправен пред турски съд в Търново, който му издава смъртна присъда. На 15 юни 1876 г. в Търново са обесени участниците в Априлското въстание от Габрово – войводата Дюстабанов, председателят на Габровския революционен комитет Еким Цанков и свещ. Иван поп Петков.

За саможертвата на героя днес напомня паметникът му, който се намира в центъра на Габрово, близо до Баев мост.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

15 юни 1876 г. – обесен е габровският войвода Цанко Дюстабанов

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info