Напусна ни дългогодишният габровски журналист Петър Цокев

Габровският журналист и писател Петър Цокев. Снимка: Дружество на писателите Габрово

Габровският журналист и писател Петър Цокев. Снимка: Дружество на писателите Габрово

На 14 февруари 2019 г. на 81-годишна възраст почина журналистът и писател от Габрово Петър Цокев. Поклонението ще се състои на 16 февруари от 12:00 часа в Ритуалната зала на Габровските централни гробища, съобщават от Дружеството на писателите в Габрово.

Това е поредна загуба за габровската културна общност. От началото на тази година ни напуснаха значими творци и интелектуалци като Петранка Колева (редактор в БАН), Йордан Хаджиев (писател и юрист, почетен гражданин на Габрово), Иван Младенов (поет хуморист).

Петър Цокев – пътят през „Балканско знаме“, „Габрово днес“ и „100 вести“

Петър Цокев е роден на 22 юни 1937 г. в с. Етър, днес квартал на Габрово. Учи в Априловската гимназия. Завършва българска филология от СУ „Св. Климент Охридски“ през 1960 г.

През периода 1964 – 1997 г. е журналист и редактор в габровския вестник „Балканско знаме“, в който завежда отдел „Култура“ и с известно прекъсване е водещ редактор на изданието му за литература и изкуство. След пенсионирането си през 1997 г. работи като журналист на свободна практика. В периода 2002 – 2006 г. е нещатен редактор на изданието за литература и изкуство „Храмът“ към вестник „Габрово днес“ и заместник главен редактор на алманах „Зорница“. Сътрудник на вестник „100 вести“.

Автор е на множество актуални и публицистични статии, интервюта, критически обзори, творчески портрети, отзиви и рецензии в местния и столичния печат. Автор е на книгите с есета, стихове, импресии и интервюта „Силови полета“ /1990/ и „Щурец в снега“ /2000/, „Разговори по същество“ /2017/.

Носител на орден „Кирил и Методий“ и на почетния знак на Габрово.

Поклон пред паметта му!

По информация от Дружество на писателите – Габрово