„Малка театрална компания“ от Габрово с номинация в конкурса „Наградите на БАИТ“

Спектакъл „Островът на съкровищата v.1.0“. Снимка: Малка театрална компания, фотограф: Aleksandra Xa

„Малка театрална компания“ от Габрово е номинирана в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2018 г. в категория „Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения“, съобщиха от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Поводът е кукленият спектакъл със смесена и виртуална реалност „Островът на съкровищата v.1.0“, който от „Малка театрална компания“ представиха миналата година в Габрово.

„Островът на съкровищата v.1.0.“ е първият спектакъл, който съчетава куклено-театралното изкуството с технологиите за смесена и виртуална реалност (MR/VR – mixed reality/virtual reality). Премиерата му беше на 28 октомври 2018 г. в Дома на хумора и сатирата. Технологичното решение дава възможност на зрителите да гледат на живо как актьори, кукли и виртуални елементи на декора взаимодействат помежду си, в хода на сценичния разказ. Публиката вижда физическите обекти, действащи във виртуалното пространство, благодарение на мобилно приложение, инсталирано на смартфон, комбиниран с VR/AR хедсет.

Предстои церемония по награждаване на победителите под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.