Александър Керков, кадър от документалния филм "Вечният музикант", реж. Оскар Кристанов, 1979

ДНЕС е благотворителният концерт на „Майчина грижа“, посветен на Александър Керков

Благотворителен концерт на ЖБД "Майчина грижа", посветен на Александър Керков
Благотворителен концерт на ЖБД „Майчина грижа“, посветен на Александър Керков

Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ организира благотворителен концерт в Художествена галерия „Христо Цокев“ на 20 март от 18:30 ч. Поводът е събиране на средства за паметник на популярния композитор и музикант от миналото Александър Керков.

В концерта ще участват читалище „Априлов-Палаузов 1861“, камерен хор „П. Чаръкчиев“ при Националната Априловска гимназия, Клуб по спортни танци „Ритмика“, Мъжкият хор при храм „Св. Троица“ и др.

Александър Керков – Вечният музикант

Роденият в Габрово музикант Александър Керков постъпва доброволец в І-ви Пехотен полк, свири в Симфоничния оркестър на маестро Георги Атанасов, завършва средния клас на Музикалната академия през 1925г. с виолончело и цугтромбон и продължава да твори и преподава музика докрая, дори когато е на улицата …

Александър Керков, кадър от документалния филм "Вечният музикант", реж. Оскар Кристанов, 1979
Александър Керков, кадър от документалния филм „Вечният музикант“, реж. Оскар Кристанов, 1979

На него е посветен документалният филм „Вечният музикант“ от 1979 г. на режисьора Оскар Кристанов по сценарий на Христо Илиев – Чарли. „Между двете световни войни Александър Керков е популярен музикант, свири джаз, участва в забавни представления. В годините, когато е заснет филмът, той продава лотарийни билети или балони на улицата и ръководи духов оркестър в едно училище. Навсякъде забавлява хората с остроумия и разкази за миналото си… Керков наистина е „вечен музикант”. Нищо не е в състояние да го сломи и да го откаже от любимата му музика. Затова той успява с много такт да научи и най-малките деца да свирят. Неизчерпаемото му чувство за хумор му помага да се справи с обратите в живота си. Филмът се вписва в кръга на т.н. „филми за чешити“, които през 70-те на миналия век разкриват неофициалното лице на живота.“ (Енциклопедия „Българско кино“).

Припомняме, че през 2007 г. Георги Стоев-Джеки направи игрален филм, посветен на Александър Керков, наречен „Летете с Росинант”.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.