"Ловци на храна" по БТВ в Севлиевско и Габровско

„Ловецът на храна“ Андре Токев тръгва по следите на кулинари от Севлиевско и Габровско

"Ловци на храна" по БТВ в Севлиевско и Габровско
„Ловци на храна“ по БТВ в Севлиевско и Габровско © БТВ

„Ловците на храна“ Андре Токев и Събин Ранков тръгват по следите на кулинари от Севлиевско и Габровско. Може да ги гледаме в неделя от 12:30 часа в предаването „Ловци на храна” по bTV, съобщават от медията.

Кулинарите ще се запознаят с процеса на производство на кисело мляко в габровското село Велковци, ще разберат как се правят захарни петлета в севлиевското село Сенник, ще видят истинските цветове на историята в средновековния град-крепост Хоталич край Севлиево и ще опитат новия прочит на старинните български ястия с охлюви.

Андре Токев опитва захарни петлета в село Сенник © БТВ
Андре Токев опитва захарни петлета в село Сенник © БТВ

Какви са тайните на сладките и солените специалитети, характерни за региона? Ще разберем съвсем скоро. Журито на „MasterChef“ Андре Токев ще опита автентичен боб в гърне с джоджен и калоферче, армански пълнени чушки, домашна пита и баница „със зелено“, докато неговото „острие“ Събин се радва на певческия талант на бабите.

От захарни петлета в Сенник до прабългарска рецепта с охлюви

Носителите на второ и трето място от Празника на тиквата в Севлиево ще посрещнат Андре и Събин в село Сенник, за да им покажат как се правят любимите на децата захарни петлета. Усет, желание и бързина, комбинирани с килограм захар, малко вода и оцет за еластичност, се предават като точна пропорция от априлски майстор през 70-те години до домакините на „Ловци на храна“, за да се превърнат в над милион сладки изкушения.

Шеф Токев ще научи от любезните си домакини как се приготвят пухкави милинки, ще чуе историите за изложение на над 100 торти по автентични рецепти и „чалъмите“ за вкусна пълнена тиква. Плънката от сварено жито с ванилия, кора от лимон, захар, галета, брашно, орехи, сладко от тиква и сини сливи се слага в суровата тиква, покрива се с хартия и капачето на плодовия зеленчук и се пече поне 3 часа.

КАКВИ БЯХА ТИКВЕНИТЕ ИЗКУШЕНИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ НА СЕВЛИЕВО

„Тиквени изкушения“ в Севлиево – не сте виждали такива ястия (СНИМКИ)

Андре ще се отбие до близката ферма за охлюви, за да се реваншира на домакините си с модерно ястие по прабългарска рецепта. На 2 декара площ живеят над 600 000 големи сиви охлюви, които се хранят със сух фураж и се комбинират идеално със зелени пиперки, ориз и коприва.

Как са се хранели в средновековен Хоталич?

Андре Токев в средновековния град-крепост Хоталич край Севлиево
Андре Токев в средновековния град-крепост Хоталич край Севлиево © БТВ

Следваща спирка на кулинарите ще бъде средновековният град-крепост Хоталич, за да се срещне с археолога на обекта Надежда и да научи повече за тайните на нашите предци. 4 квартала, повече от 90 къщи и няколко хиляди жители разкриват находки от периода на V до края на XVII век. От „кухнята на историята“ готвачът ще набере ароматна дива мента и ще обещае на екипа археолози да приготви авторско ястие, което да кръсти на четвъртия по големина български град през X век.

ПРЕЗ АВГУСТ ХОТАЛИЧ СТАНА АРЕНА НА ФЕСТИВАЛ НА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО

Траки, готи, римляни, славяни, българи в Голяма битка на народите в Севлиево и Хоталич

На лов за любопитни истории за Дан Колов

Събин ще покаже на зрителите на bTV къщата-музей на големия български борец и кечист Дан Колов в Сенник. Селото отпразнува наскоро 125-годишнината от рождението на именития си земляк. Домакините от Сенник ще разкажат предавани през годините любопитни истории за своя роднина и световен шампион. През това време Андре ще приготви ризото от лимец със запържен лук, чушка, чили, тиква и малко сирене, към което ще добави сварени охлюви, сотирани с чесън, мента и люта чушка.

125 години Дан Колов: „Чувствам се силен, защото съм българин“

Какво още ще видят зрителите на „Ловци на храна“? Каква е разликата между домашното и мандраджийското кисело мляко, защо домакините на шеф Токев са все още скептични към красивите гурме специалитети и как фермерите спират охлювите да избягат извън загражденията? Защо мекотелите не присъстват в съвременното меню на българина, как Дан Колов е показвал симпатиите си към момичетата и как е демонстрирал потенциала си на борец в младежките години?

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.