Комитет на регионите - заседание в Габрово

Комитетът на регионите на ЕС ще заседава в Габрово на тема култура

Комитет на регионите - заседание в Габрово„Насърчаване на културния и творческия сектор като ключови фактори за повишаване на местната и регионална конкурентоспособност и привлекателност“ е темата на проява, която ще се състои на 1 юли 2014 г. от 9:00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово. Събитието се организира от комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания (EDUC) към Комитета на регионите на Европейския съюз.

Събитието ще бъде открито от кмета на Община Габрово Таня Христова и министъра на културата Петър Стоянович.

Целта на събитието е създаването на платформа за открито обсъждане на предизвикателствата в процеса на интегриране на културния и творческия сектори в регионалните и местните стратегии за развитие, както и конкретизиране на възможностите за финансиране със средства от Европейския съюз.

В първата тематична сесия за ролята на културата и творчеството за постигане на регионален растеж ще дискутират Стюард Максуел – член на Шотландския парламент, Стефан Георгиев – представител на бюро „Творческа Европа“, Диана Андреева – директор на „Обсерватория по икономика на културата“, Светлана Ломева – директор на „Асоциация за развитие на София“ и Теодора Дачева – зам. – изпълнителен директор на НСОРБ.

„Културата като творчески инструмент за устойчиво развитие“ е темата на втората тематична сесия, която ще събере заедно представители на градовете финалисти в конкурса за европейска столица на културата 2019 – Варна, Велико Търново, Пловдив и София. Участие в нея ще вземат и Лорета Красаускиене – представител на партньорския на Габрово град  Паневежис в Литва, Станка Желева – председател на фондация „EASY ART“, Ивелина Янгьозова – представител на Община Бургас. Интересна презентация на тема „Жаби в гардероба“ ще изнесе Мартина Винкел – артист и драматург, част от екипа по кандидатурата на град Линц, Австрия – избран за Европейска столица на културата за 2009 година. Ще бъде представено и Културното предприятие „Клъстер Творческо Габрово“.

30 представители на  комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания (EDUC) на Комитета на регионите на Европейския съюз вече са заявили своето участие в събитието. Ще присъстват и представители на местни и регионални власти, експерти в областта на културния и творческия сектори, НПО и независими творци от цялата страна.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.