"Животът и смъртта на Людмила Живкова" от Иво Милев

Домът на хумора с премиера на книга за Людмила Живкова

"Животът и смъртта на Людмила Живкова" от Иво Милев
„Животът и смъртта на Людмила Живкова“ от Иво Милев

Домът на хумора и сатирата в Габрово ще представи премиерно книгата „Животът и смъртта на Людмила Живкова“ от Иво Милев. Литературната премиера е на 23 януари от 18:00 ч.

Домът неслучайно кани автора за представяне на солидния том именно в сградата, където няколко пъти е била Людмила Живкова в качеството й на заместник-министър и министър на културата и има немаловажна роля и личен ангажимент за изграждането на институцията като значима и разпознаваема на културната карта на страната – споделят от ДХС.

Иво Милев: Людмила Живкова няма нужда от издигане в култ

„Животът и смъртта на Людмила Живкова“ е документален труд на повече от 700 страници. Ето какво споделя авторът Иво Милев за своята книга:

„Нямам никакво намерение и не смятам за удачно онова време – времето на социализма, било то и през 70-те и 80-те години на миналия век, да се издига в някакъв култ, и не го търся. Отношението ми към Людмила Живкова също не е такова. Тя няма нужда от това. Дошло е обаче време да се обърнем без страх към нашето собствено минало и да погледнем в него без тъмните очила на всякакви идеологически ограничения.

Имах възможността да работя с целия служебен архив на Людмила Живкова, включващ неизброим масив от документи, кореспонденция, стенографски записи от срещи и заседания, разработка на проекти, вътрешни доклади и отчети. Тя например е съставяла подробни отчети за всяка своя командировка, и съдейки по стила й, те са писани лично от нея като ръководител на Комитета за култура или Министерството на културата. Така започнаха да се разплитат повечето връзки. Стигнах до основно проучване на архивите на Комитета за изкуство и култура (б.а. по-късно – Комитет за култура), на архива на Института по културата към ръководеното от Людмила Живкова ведомство, на Научния институт по сугестология на проф. д-р Георги Лозанов, човек особено близък на Людмила и оказал върху нея особено влияние. Той е близък приятел и първият изследовател на Ванга.“

Авторът Иво Милев е юрисконсулт, сценарист и писател. Завършва право в СУ “Св. Климент Охридски”. Дългогодишен юрисконсулт е на продуцентските компании СИА, Камера, Еф Хикс Камера, Чучков Брадърс и др., впоследствие – до 2010 г. – изпълнителен директор на СИА, компанията продуцент на филма “Мисия Лондон”, сериала “Стъклен дом”, “Под прикритие и др. Сценарист и изпълнителен продуцент на “Отплата” (сериал, Нова ТВ, 2012). Автор на документалния роман “КБ” (номинация за наградата за съвременна проза “Хеликон”, 2011), биографичните монографии “Николай Ников. 1924-1989. Един парижанин в София” (Национална художествена галерия, 2015), “Тодор Цонев. Художникът в сянка” (2018) и др.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info