Арт симпозиум за лендарт и кинетично изкуство "Кевис 2017" в ЕМО "Етър" Габрово

Арт симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „Кевис“ в ЕМО „Етър“, посветен е на есетрите

Арт симпозиум за лендарт и кинетично изкуство "Кевис 2017" в ЕМО "Етър" Габрово
Арт симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „Кевис 2017“ в ЕМО „Етър“ Габрово

Арт симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „Кевис 2017“ ще се проведе от 31 юли до 6 август 2017 г. в Етнографски музей на открито „Етър“. Резултатите от работата на артистите ще бъде представена публично на 5 август в рамките на Ден на отворените врати в Център „Българка“, съобщават от музея.

Симпозиумът е посветен на есетрите

Тази година акцентът е поставен върху изява на различни поколения съвременни автори, готови да експериментират в сферата на лендарта и кинетичното изкуство. Концептуално тазгодишното издание е свързано с есетрите – удивителни животни, символ на реката, източник на живот и препитание. Според легендите в чест на тази риба индианците нарекли августовско пълнолуние (т.г. на 7 август) „Есетрова Луна“. 

Есетрите са най-застрашените риби в световен мащаб,  с малко останали естествени местообитания. Регионът на Долен Дунав и северозападно Черно море е единственият, в който все още се срещат  жизнеспособни популации от диви есетрови риби в Европa – научаваме от проекта „Живот за дунавските есетри“ на WWF.

Есетри
Есетри © Andrey Nekrasov / WWF

„Кевис“ през 2016 г. – за изкуството, задвижвано с вода

През 2016 г. в ЕМО „Етър“ се проведе първият по рода си младежки симпозиум за кинетично изкуство, задвижвано с вода. За миналогодишното издание може да прочетете подробности тук:

Младежки симпозиум за кинетично изкуство „Кевис“ се провежда в АЕК „Етър“

Участници в симпозиума тази година ще бъдат проф. д-р Орлин Дворянов, Виргиния Пенчева, Орфей Миндов, Добрин Атанасов, Петя Боюкова, Галина Динева, Кристиян Димитров и Калоян Минчев.

Арт симпозиум за лендарт и кинетично изкуство "Кевис 2017" в ЕМО "Етър" Габрово
Арт симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „Кевис 2017“ в ЕМО „Етър“ Габрово © Община Габрово

Организатори на симпозиума „Кевис 2017“ са Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и Етнографски музей на открито „Етър“. Партньори на инициативата са:
Сдружение „Изкуство в действие“, София; Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – Катедра „Визуални изкуства“ и WWF България.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.