Карнавалната работилница на Габрово разкри своите тайни

Габровски Карнавал 2015Карнавалната работилница на Габрово отвори врати, за да разкрие тайните на предстоящия габровски Карнавал. 52 дни преди карнавалния 16 май художниците вече работят върху макетите. 15 нови макети ще бъдат създадени за карнавалното шествие в Габрово.

Темата на Карнавала през 2015 г. е „Габровец и котка по гръб не падат“. През февруари беше представено и официалното карнавално лого.

Художниците разказаха как се прави макет. Най-напред се подготвя рисунка на карнавалната картина и по нея миниатюрен проект, в който се определят и изчистват подробностите като изражението на лицето, позицията на ръцете, наклонът на фигурата и т.н.  След това този проект се увеличава в мащаб. Най-високите макети достигат височина 4.80 м. Следва скулптирането на главата от стиропор, от същия материал се изработват ръцете и ходилата.

Тялото се изработва от тел и се покрива с мрежа. Този процес отнема около 2-3 дни при по-лесните форми и повече от седмица, ако макетът е по-сложен. Следва дълъг процес по каширане с хартия, съхнене и накрая много важното рисуване, което да придаде блясък в очите и вятър в косите.

В карнавалната работилница работят общо десет човека – четирима художници, двама заварчици и четирима приложници.

Корените на габровския Карнавал се губят назад във времето, още когато го наричали Олелийня.  Този своеобразен Карнавал на старо Габрово се провеждал в съботата срещу Сирни Заговезни. Повече за традициите на Олелийнята може да прочетете от статията на Габрово Daily тук.

Втората световна война прекъснала карнавала до 1964 г., когато бил възстановен – отначало спонтанно, а след това с помощта на габровските предприятия и заводи. Второто прекъсване е в годините 1990 – 1998 г., но от 1998 г. насам шествието е възстановено и се превръща в емблема на града. То се провежда всяка трета събота на месец май.