„КарикаТуристи“ пътуват от Дома на хумора за Силистра, Веселата къща в Габрово обявява вход свободен

Автор: Саша Димитрийевич, Сърбия, изложба "КарикаТуристи"

Автор: Саша Димитрийевич, Сърбия, изложба „КарикаТуристи“ © ДХС

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ се включва в Европейските дни на наследството с изложбата „КарикаТуристи“, която ще бъде представена в Силистра. Градът е домакин на официалните прояви по отбелязването на Европейските дни на наследството през 2017 г. на 27 – 30 септември.

Изложбата на Веселата къща се реализира в партньорство с Дирекция „Национален парк Централен Балкан”. „КарикаТуристи” е посветена на един от най-актуалните проблеми на съвременното общество – опазване и защита на природата. Творбите на българските и чуждестранните карикатуристи са своеобразно послание към всички хора на планетата Земя за повече грижи към природните богатства и предупреждение за трагичните последици, които може да предизвика нехайното отношение към околната среда.

Цялата тематична колекция включва 79 карикатури на 65 автори от 21 държави от 4 континента. Тя е част от художествения фонд „Хумор на народите” на Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово, събиран в продължение на 45 години.  В настоящата изложба са включени 41 творби на 12 автори от Бразилия, България, Германия, Иран, Италия, Китай,  Куба, Литва, Русия, Сърбия, Украйна и Чехия.

Дом на хумора и сатирата с вход свободен

Инициативата за пътуващата тематична колекция  карикатури е част от съвместната кампания за обществена осведоменост  „Изкуството – посланик на Парка”, осъществявана от Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово и Дирекция „Национален парк Централен Балкан”.  И докато в Силистра се наслаждават на изложбата и обсъждат музейни проблеми, габровци и гостите на града могат да се възползват от безплатно посещение на Дома на хумора и сатирата, който обявява 30 септември (събота) за ден със свободен вход в музея.

От 27 до 30 септември в Регионалния исторически музей в Силистра ще се проведе Националната среща на музейната гилдия „Добри практики“, на която ще бъдат представени иновациите в опазването на културното наследство и ще бъдат дискутирани проблеми, свързани с неговото съхраняване и популяризиране.

Коментари