ХГ „Христо Цокев“ представя творби на Йордан Лазаров, дарени от семейството му

Изложба на Йордан Лазаров в ХГ "Христо Цокев" Габрово

Изложба на Йордан Лазаров в ХГ „Христо Цокев“ Габрово

Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово ще представи изложба с творби на известния габровски художник Йордан Лазаров (1941 – 2002 г.).

Творбите са новопостъпили като дарение от семейството на художника тази година. В експозицията са включени 42 художествени произведения (етюди, рисунки, живопис и проекти) от различни периоди от творчеството на художника.

Откриването на изложбата ще бъде на 17 декември (понеделник) от 18:00 ч. в габровската галерия.

Габровският художник Йордан Лазаров

Йордан Лазаров. Снимка: Семеен архив

Йордан Борисов Лазаров завършва Априловска гимназия (1959) и Художествена академия „Николай Павлович”, специалност – декоративно-монументална живопис при проф. Гочо Богданов (1967). Член на СБХ. Той е един от габровските художници, поставили началото на Биеналето на хумора и сатирата в изкуствата. Участва редовно с пейзажи, портрети, композиции и други във всички окръжни и национални общи художествени изложби. Творческият му път преминава изцяло  в родния град.

Автор е на декоративната мозайка в Община Габрово в съавторство с Никола Николов и Емил Попгенчев, на декоративно пано в почивна станция в Китен и др. Негови творби са показвани и получават най-високи оценки в експозиции и колекции в България, Германия, Полша, Русия, Англия и др. – научаваме от книгата „Габровци на ХХ век“ на Милка Пурел.