17 художници в новата изложба „Пастел” в Художествена галерия „Христо Цокев“

Изложба „Пастел” в Художествена галерия "Христо Цокев" Габрово

Изложба „Пастел” в Художествена галерия „Христо Цокев“ Габрово

17 художници са част от новата изложба „Пастел” в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Сред авторите са Александър Петров, Никола Николов, Греди Асса, Дянко Колев, Румен Скорчев, Иван Георгиев и др., съобщават от галерията. Откриването на изложбата е на 6 ноември от 17:30 ч.

В експозицията са включени пейзажи на известните габровски художници Никола Николов, Дянко Колев, Иван Георгиев.

Никола Николов – дългогодишен председател на СБХ Габрово – активизира и утвърждава габровската група на художниците като една от най-дейните. Академик Светлин Русев казва за него: “Преди всичко Никола Николов беше художник от класа, имаше проста и чиста форма, с дълбок усет за природата  и човека.”

Перфектно изчистен  до стилизиране е пейзажът „Зима” на Дянко Колев, дългогодишен директор на Средното художествено училище за приложни изкуства в Трявна. Иван Христов – Грога споделя: „Цветовете, светлината и сянката в пейзажа при него са овладени до съвършенство.”

Иван Георгиев – Дългия е добре познат на габровската публика, запомнен като изключителен творец,  който не прави компромиси в творчеството си. Усамотението му с природата е деликатно пресъздадено в неговите творби.

„Интериор в огледалото” на Греди Асса не само разкрива креативността на артиста, но показва и неговия вътрешен свят чрез собствената му дълбоко психологическа и откровена себеоценка.

Три рисунки на Румен Скорчев, обединени под общото заглавие “Вдъхновение”, представят човешката фигура, изведена до една нова форма, извън академичните правила. Акад. Румен Скорчев работи в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта, с голям принос в изобразителното изкуство и неговото популяризиране по света.