Ученици от СУ „Райчо Каролев“ представят изложба в Музея на образованието

Изложба на ученици от СУ "Райчо Каролев" в Национален музей на образованието

Изложба на ученици от СУ „Райчо Каролев“ в Национален музей на образованието © НМО Габрово

Ученици от СУ „Райчо Каролев“ в Габрово откриха изложба от детски рисунки в Националния музей на образованието. Така приключи двумесечната програма „Любопитно краезнание“ по проекта „Твоят час“.

Както вече Габрово Daily писа, учениците от СУ „Райчо Каролев“ имаха осем тематични занятия в НМО Габрово – от 17 ноември 2017 г. до 18 януари тази година.

Музейните специалисти в НМО показаха на децата как се съхраняват движими културни ценности, как се представят пред публика. Учениците разработиха туристически маршрути, използвайки видяното и наученото в НМО. Децата използваха и съвременни технически средства, за да представят местната история на Габрово.

От учебна стая в Габровското училище до портрети на Левски и Вазов

Детските рисунки са подредени в кинозалата на Национален музей на образованието. Християн, Благовест и Владимир са пресъздали учебната стая на Габровското училище – чиновете, подредени според изискванията на Взаимоучителната метода, катедрата на учителя, „затвора“ за непослушници, таблиците на отец Неофит.

Стефан се е справил с изписването на глаголицата и кирилицата. Андриян, Нергис и Анна-Мария показват портрети на Левски, Вазов и Каравелов. Христо и Деян са избрали възрожденските книги за творческо вдъхновение.

„Твоят час” е проект на Министерството на образованието и науката, насочен към развитие на извънкласни дейности по интереси, по който  Националният музей на образованието работи с няколко училища от Габрово и страната.