Музеят на образованието напомни с изложба в МОН, че „Учениците имат должност”

Изложба „Учениците имат должност” на Национален музей на образованието в МОН © НМО

Изложба „Учениците имат должност” на Национален музей на образованието в МОН © НМО

Националният музей на образованието откри на 11 септември в Министерството на образованието и науката фотодокументалната изложба „Учениците имат должност”. Поводът е новата учебна година, съобщават от музея. Изложбата ще гостува в МОН до 11 октомври.

Първите, които разгледаха изложбата във фоайе „Ротонда”, бяха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министър Деница Сачева и служители от министерството.

Директорът на НМО Мая Карагьозова показва на министъра на образованието Красимир Вълчев гостуващата изложба

Директорът на НМО Мая Карагьозова показва на министъра на образованието Красимир Вълчев гостуващата изложба © НМО

От Неофит Рилски до училищата през 70-те години на ХХ век

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 23 табла исторически преглед на училищната дисциплина от Възраждането до 70-те години на миналия век като елемент от цялостното развитие на образователната система:

Началото е поставено от Неофит Рилски със създаването на първия дисциплинарен правилник през 1837 г. Изложбата представя първите годишни изпитания, ролята на общините и училищните настоятелства за изграждане и материално подпомагане на училищата през Възраждането. Показан е приносът на учителските събори през 70-те години на XIX век като израз на желанието за общо ръководство на учебното дело.

След Освобождението са създадени нови закони, правилници и наредби от Министерството на просвещението в Княжеството и Дирекция на просвещението в Източна Румелия. Нов модел училищна организация се появява от края на 40-те до 70-те години на миналия век.

 

Коментари