Световноизвестният художник Николай Панайотов открива изложба в Габрово

Световноизвестният българо-френски художник Николай Панайотов открива самостоятелната си изложба „Обезглавявания“ в Дом на хумора и сатирата на 11 октомври, петък. Входът е свободен, а събитието е от 18:30 ч.

Малко по-рано, от 16:00 часа, художникът ще проведе майсторски клас с даровити деца от Габрово. Таксата за участие е 5 лева, а притежателите на членска карта „Приятели на хумора“ ползват 20% отстъпка.

За първи път след 30 години, изложбата „Обезглавявания“ в Габрово ще покаже две платна на художника, откупени от Националната художествена галерия, но останали в хранилищата й непоказвани – „Последният лов на вожда“ и „На студената планета“.

Изложбата на Николай Панайотов е сбор от различни посоки на търсене и серии произведения, създадени в различни периоди и места, понякога противоречиви. Те носят и собствени обезглавявания, за да няма авторът задръжки и вярност към стил, техника и форма, към някакво общо тяло, от което да е зависим. В много от тях има ирония и сарказъм.

Не е ли състоянието на самообезглавяване ирационалният делир, обхванал днешния свят, който е потопен в информационно блато, без ориентир за това кое е истина, кое е лъжа, кое е добро и кое е зло – свят, който се е унесъл в съня на перверзна наркоза, очакващ оздравителното си събуждане? – размишлява авторът.

Изложбата „Обезглавявания“ ще остане в зала 3 на Дома на хумора до 2 февруари 2020 г.

Николай Панайотов в подготовка на изложбата „Обезглавявания“ © Дом на хумора и сатирата

Николай Панайотов – от София до Париж и от Севлиево до Стоките

Николай Панайотов е роден в София през 1956 г. През 1983 година завършва Националната художествена академия, катедра „Стенопис“. През последните 3 десетилетия живее и работи в Париж, Франция, но все по-чести стават завръщанията му в България, след като през 2008 г. създава арт център „Бялото училище“ в сградата на бившето училище в севлиевското село Стоките.

Показвал е самостоятелни изложби в многобройни галерии в чужбина, между които Gallery 88 (Люксембург), Gallery Richard Treger, Gallery Rolf Ruckert и Gallery Pierre Michel D. (Париж, Франция), Provincemuseum (Льовен, Белгия), Gallery Gabrielle Flegans (Монако), Diderot Publisher (Ню Йорк, САЩ), Gallery Escalle (Брюксел, Белгия), Catenary Art Gallery (Санта Фе, САЩ) и други.

Николай Панайотов е добре познат на артистичната сцена в Севлиево, не само заради честите му завръщания към село Стоките и центъра за изкуства „Бяло училище“. Мозайките във фоайето и художествено тъканата завеса на голямата сцена в Дом на културата „Мара Белчева“ в Севлиево са негово дело.

Именно „Бялото училище“ става повод за запознанството му с габровеца Момчил Цонев, който през 2006-2008 г. ръководи проектите на центъра за изкуства. През 2018 г. Момчил Цонев отправя предложение към Николай Панайотов да направи самостоятелна изложба в Габрово, за която като най-подходящо пространство препоръчва Дома на хумора и сатирата. Музеят в лицето на директора Маргарита Доровска приема да бъде домакин на изложбата и то именно в годината на Международното биенале на хумора в изкуствата.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.