Музеят на образованието показва старите фотографи на Шумен

Изложба „Светлописците на Шумен края на ХІХ – средата на ХХ век” в НМО © НМО

Национален музей на образованието представя изложбата „Светлописците на Шумен края на ХІХ – средата на ХХ век”. С нея в Габрово гостува Регионален исторически музей Шумен.

 Изложбата проследява развитието на фотографското изкуство в град Шумен от края на XIX до средата на ХХ в. Габровци могат да видят копирни апарати с пламък, магнезиеви светкавици, печатна машина с воден знак на фотографската фирма, рол преси, различни фотоапарати, майсторски свидетелства и др.

През 1850 г. неизвестен пътуващ фотограф прави в Шумен първата българска снимка, запечатала образа на първия български оркестър. Градът е един от първите, в които се появяват фотографи – Христо Златаров, Бохос Бояджиян, Франц Бауер, Самуел Гелч, Врам Маркарян и др. Снимки, отразяващи миналото на Шумен и лицата на града оставят и Марко Марков, Анастас П. Белковски, фотоателиетатаЛевски“, „Светлина“, „Лукс“, „Луна“ и др.

В изложбата са представени материали, свързани с фотографското дело в град Шумен, като изключителна заслуга за неговото развитие има известната шуменска фамилия Маркарян. Основател е Врам Маркарян, който през 1896 г. става фотограф. Неговите синове са продължители на фотографския занаят. Арам Маркарян е първият фотограф, който прави снимка върху порцеланова подложка. Изложби на Марк Маркарян се експонират в Австрия, Виетнам, Армения, Унгария, бившият СССР и други държави. Голяма част от фотографското наследство на фамилията днес се съхранява във фонда на РИМ Шумен.

Изложбата ще остане в Националния музей на образованието до края на месец септември.

Източник: Национален музей на образованието