За първи път в Габрово: изложба за незрящите в ХГ „Христо Цокев“

Изложба за незрящи в ХГ „Христо Цокев“ в Габроов „Художествени осезания” © ХГ „Христо Цокев“

Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово откри изложба, специално за хората с частично или напълно нарушено зрение. За първи път в Габрово, чрез тактилни карти и аудиоописания те се докоснаха до творби на изявени български художници като Христо Цокев, Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Георги Василев, Митьо Солаков, Вежди Рашидов и икона на Симеон Коюв, част от представителната експозиция на галерията. Изложбата се казва „Художествени осезания“, споделят от ХГ „Христо Цокев“.

Чрез проект, финансиран от Министерство на културата, художествената галерия в Габрово ще стане физически достъпна за хора с нарушено зрение и ще им предостави подходящи условия за тактилен и сензитивен контакт до произведения на изкуството.

Предвижда се част от тактилните изображения да участват в гостуваща пътуваща изложба с оригиналните произведения от фонда на галерията.

Към всяка тактилна карта от галерията са направили и аудиозапис, който дава обща информация за художника и произведението, както и описание как да бъде опознато то – къде се поставят ръцете, общата форма, изследване на картината поетапно.

Паралелно с откриването на изложбата се проведе ателие, където всички желаещи имаха възможност да изработят малка пластика от глина с помощта и насоките на скулптор – Петър Кондев, завършил специалност „Скулптура” в Академията по изкуства в Милано, който в момента следва магистратура по същата специалност във Велико Търново.

Изработването на тактилните карти и аудиоописанията се е осъществило от Алберто Стайков – професионален фотограф, който е приел за своя лична кауза да подобри качеството на живот на незрящите в България. Той е основател на фондация „Графия” и е изработил тактилни изображения за експозициите в Квадрат 500 и Софийска градска художествена галерия.