Галерия „Христо Цокев“ с изложба за Дечко Узунов за 120-годишнината от рождението му

Изложба "Дечко Узунов и ученици" в ХГ "Христо Цокев" Габрово

Изложба „Дечко Узунов и ученици“ в ХГ „Христо Цокев“ Габрово

Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово ще открие изложба „Дечко Узунов и ученици“ на 19 февруари от 17:30 ч. Поводът е 120-годишнината от рождението на един от най-значимите български художници на ХХ век, която ще честваме на 22 февруари.

В експозицията са включени творби, които художникът дарява на габровската галерия през 1978 г.  след мащабна самостоятелна изложба. В знак на благодарност той е отличен като почетен гражданин на Габрово през същата година. Творбите са рамкирани през 2017 г. със средства на галерията, което прави възможно представянето им пред публика, споделят от габровската галерия.

Сред дарените от Дечко Узунов картини е и един ценен ранен портрет, завършен през 1924 г. На него е изобразен известният поет и драматург Николай Лилиев.  Картината е рисувана в периода на специализация на художника в Мюнхен, където по същото време специализират и живеят и други млади български творци като Елисавета Багряна, Фани Мутафова, Чавдар Мутафов, Николай Лилиев, Константин Щъркелов, Симеон Радев, Светослав Минков. Тези творци стават и модели за портретите му.

Художниците ученици на Дечко Узунов, включени в експозицията в ХГ „Христо Цокев“, са: Александър Поплилов, Владимир Гоев, Георги Баев, Елза Гоева, Калина Тасева, Кирил Матеев, Лиляна Дичева, Магда Абазова, Мара Атанасова, Мария Столарова, Николай Ников – Ничето, Светлин Русев, Стоян Илиев. Повод за гордост за нас като габровци е присъствието на двама творци с габровски корен – Дора Бонева и Драган Немцов.