Пишещата машина на Радой Ралин е в Габрово за 50-годишнината на „Люти чушки“

Пишещата машина на Радой Ралин

Пишещата машина на Радой Ралин

Пишещата машина „Erika“ на Радой Ралин е част от изложбата „50 години след „Люти чушки“ в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Експозицията представя епиграмите и рисунките в „Люти чушки“, както и любопитното наследство, което книгата ни оставя. Пишещата машина е предоставена за изложбата лично от синовете на сатирика Кин Стоянов и Стефан Стоянов.

Откриването на изложбата е на 20 декември от 18:00 ч. За наследството на книгата ще говорят доц. д-р Наталия Христова и наследниците на Радой Ралин и Борис Димовски – Кин Стоянов и Валерия Димовска.

Към разговора за „Люти чушки“ ще се присъединят и писателят Георги Кушвалиев и карикатуристът Йовчо Савов. Кушвалиев ще представи книжката си с епиграми „Дебили-недраги“, илюстрирана от Савов. Кушвалиев е първият носител на наградата за епиграми „Крилатият козел“, учредена в памет на Радой Ралин.

В края на вечерта всеки желаещ ще може да напечата някоя от епиграмите на Радой Ралин върху оригиналната му пишеща машина.

Книгата с епиграми на Радой Ралин "Люти чушки"

Книгата с епиграми на Радой Ралин „Люти чушки“

Съдбата на изгорената книга с епиграми „Люти чушки“

Книгата с епиграми от Радой Ралин „Люти чушки“, илюстрирани от Борис Димовски, излиза през бурната за Европа 1968 г. Сатирата в „Люти чушки“ се оказва отвъд позволената мяра, особено лично към Тодор Живков, и изданието е изтеглено от книжарниците и изгорено. Продадени са едва две-три хиляди екземпляра. Радой Ралин и Борис Димовски са уволнени от работа и няколко години техни произведения не се публикуват. Книжките, които вече са били в обръщение, заживяват свой живот – ксерокопирани, преписвани и прерисувани, те се превръщат в ценност, предавана от ръка на ръка. Изгарянето на тиража не унищожава „Люти чушки“.