Издадоха нова книга за великия Дан Колов

125 години от рождението на Дан Колов

125 години от рождението на Дан Колов

Нова книга за Дан Колов излезе от печат в навечерието на 125-годишнината от рождението на великия българин, съобщават от Община Севлиево. Автор на книгата “Дан Колов – вечната легенда” е Нено Николов, който в продължение на 50 години събира информация за прочутия борец. Книгата съдържа множество невиждани досега фотографии и разкази на хора, които са го познавали лично.

Всички знаят за неговите спортни успехи, но малко знаят за човека Дан Колов

„Дан Колов е един наистина велик българин. Идеята на предстоящите събития е да го покажем не просто като велик спортист, а като родолюбец и истински патриот“, каза кметът на Севлиево д-р Иванов по време на специална конференция, посветена на предстоящите чествания за Дан Колов. Той подчерта, че днес много хора се наричат патриоти, но малко са тези като Дан Колов, които имат това право.

„Историята на неговия живот е една приказка, която трябва да бъде поднесена на децата по подходящ начин. Когато някой им говори с любов за този невероятен българин, когато им разкаже неговия път – тръгнал пеш от едно село, обиколил целия свят и се върнал отново пеш в същото село, раздал цялото си богатство за хората – това е нещото, което искаме да достигне до широката аудитория и да се превърне в акцент, защото всички знаят за неговите спортни успехи, но малко знаят за човека Дан Колов“, каза още кметът на Севлиево.

Честванията по случай 125-та годишнина от рождението на един от най-великите спортисти за всички времена ще започнат на 28 октомври от 10:00 ч. пред паметника на Дан Колов в родното му село Сенник.

125 години от рождението на Дан Колов – Балканския лъв (ПРОГРАМА)

Започва и дарителска кампания за създаване на Музей на борбата в село Сенник и за пътуваща експозиция, посветена на Дан Колов. ПОВЕЧЕ ЗА КАМПАНИЯТА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.