„Етър“-а представя традиционни занаяти от Иран

Изложба „Изкуството – мост между културите“ в ЕМО "Етър". Източник: ЕМО "Етър"

Изложба „Изкуството – мост между културите“ в ЕМО „Етър“. Източник: ЕМО „Етър“

Традиционни занаяти от Иран ще бъдат представени в изложбената зала над Шарланджийската работилница в Етнографски музей на открито „Етър” от 7 до 30 септември. На музея ще гостува изложбата „Изкуството – мост между културите“.

Ръчните занаяти, идващи от древността, разкриват красотата на иранското изкуство. Те привличат с елегантността, шарките и десените си и показват късчета от иранската традиция и култура, споделя от музея на открито.

Каламзани (коване на желязо) се практикува от хилядолетия, за което свидетелстват откритите и съхранявани в Националния музей на Иран предмети на изкуството. Този занаят заимства черти от определени стилове като дърворезба, релеф, ажур, арабеск и портретизъм. И днес това изкуство се практикува ръчно, като най-известните школи се намират в град Исфахан.

Хатамкари е вид инкрустация върху дърво. Самият „хатам” се състои от регулярни многостранни парченца метал или слонова кост, които се декорират ръчно върху дървото. В Иран „хатамкари“ бележи връх в развитието си по времето на Сефевидите.

Минакари е вид емайлиране, при което основният елемент е мед, почистена с киселина. Така се получава сместа, служеща за гледжосване. Тя се пръска неколкократно и когато се получи равномерен бял цвят, емайлът е готов за изрисуване. По времето на Кир Велики този вид емайлиране е практикуван в Персеполис, древната столица на Персия.

Калиграфията е изкуство на красивото писане. Иранската калиграфска традиция е клон от ислямската. Най-голям принос за превръщането на обикновеното писмо в изкуство имат персите, които считат калиграфията за най-възвишеното сред визуалните изкуства.