„Жана д’Арк“ на ДТ „Рачо Стоянов“ ще участва на фестивала „Сцена на кръстопът“ в Пловдив

"Жана д'Арк" на ДТ "Рачо Стоянов" - Габрово

Изображение: Росина Пенчева

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово ще участва с представлението си „Жана д’Арк“ на международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. Постановката ще се играе на 19 септември, събота, от 19 ч. в Дом на културата „Борис Христов”.

Продажбата на билети започва на 1 септември на фестивалните каси пред ДТ „Рачо Стоянов“ в Габрово и пред Община Пловдив.

Aвторската драматизация на режисьора Петринел Гочев е по текстове на Шилер, пиесата „Чучулигата“ на Жан Ануи, Керил Чърчил, авторски текстове на актьорите и режисьора.

Историята описва Жана д`Арк като момиче, родено в Източна Франция, което убеждава всички, че е напътствана от Бог, и повежда френската армия в битки по време на Стогодишната война през XV в. Пленена, тя е изправена пред църковния съд в обвинение за ерес и е изгорена на кладата 19-годишна. Впоследствие е оневинена и обявена за мъченица и света-покровителка на Франция.

Режисьорът Петринел Гочев събира млад и силен творчески екип, за да открият заедно притегателната сила в образа на Жана д`Арк днес. Едно представление за срещата на два свята – света на едно момиче и света на границите и правото на силата. Днес Жана д`Арк е светица, но какво означава това? Искаме ли за себе си този избор? Можем ли да устоим на подобна повеля, необходима ли са някому светостта и посвещението в някаква кауза?

Премиерата на постановката се състоя на 09 май 2015 г. в Габрово, след което „Жана д’Арк“ участва в международните театрални фестивали „Варненско лято“ и „Охридско лято“.